De inmiddels populaire game franchise Assassin’s Creed van Ubisoft kwam dit jaar met een derde deel. Assassin’s Creed III speelt zich af tijdens de Amerikaanse Revolutie en de speler kruipt in de huid van Ratonhnhaké:ton oftewel Connor Kenway. Hij is half brits en half Mohawk Indiaans. Van een klein onschuldig kindje groeit Connor op tot een echte Assassin.
Wat meteen opvalt tijdens de eerste missie is dat deze zich niet in Amerika, maar in Londen afspeelt. De speler speelt namelijk als Haytam Kenway, een Britse man die op het moment onderweg is naar een theatervoorstelling voor een bepaald doel. De dag na zijn bezoek aan het theater neemt Haytham de boot naar Boston in de kolonies. Nadat Haytham 33 dagen op zee heeft gezeten komt hij aan in Boston. Hij is daar om met een paar van zijn maten een plan voort te zetten. Later komt Haytham bij de Mohawk stam in het Indianen territorium van ”De nieuwe wereld” waarmee hij plannen probeert te maken om gezamenlijk een doelwit uit de weg te ruimen. Bij deze Indiaanse stam groeit Connor op. Connor is ongeveer acht jaar oud wanneer de speler in de huid kruipt van dit personage. Rond zijn zestiende verlaat hij zijn stam wegens bepaalde redenen – die ik liever niet wil spoilen in deze review – om naar de Davenport boerderij te gaan. Hier woont een man genaamd Achilles die hem leert trainen om een Assassin te worden. Na een paar jaar goed getraind te zijn door Achilles komt hij erachter dat er gevaar op de loer ligt en uiteindelijk breekt er een oorlog uit, de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
Tomahawk
Net als in de voorgaande games heeft de hoofdpersoon ook dit keer de beschikking tot een hidden blade. Een nieuw wapen in dit deel is de tomahawk. Dit is het wapen van voorkeur van Connor omdat deze hakbijl de vorm van een Assassin’s logo heeft. De tomahawk heb ik daarom ook vaak gebruikt tijdens mijn speelsessie. Je kan er veel brute acties mee doen zoals een hoofd doorslaan en vervolgens al het bloed rond zien spatteren. Naast de tomahawk heeft Connor ook een pijl en boog waarmee hij vanaf een afstand tussen de struiken of vanuit een boom, een pijl door het hoofd van de vijand kan schieten. Ik gebruikte de pijl en boog juist niet vanuit een struik of boom, maar wanneer ik vlak voor mijn vijanden stond. Dit deed ik omdat een vijand direct sterft nadat er één pijl op hem is afgeschoten. In tegenstelling tot de tomahawk is een vijand pas na minimaal drie slagen dood. Verder beschikt Connor over gifpijlen en in tegenstelling van voorgaande delen gaan de vijanden hierdoor niet dood maar vallen ze bewusteloos neer. Het rennen, klimmen en kiezen van wapens is exact hetzelfde als in de voorgaande delen. Echter kan je nu ook in bomen klimmen, iets simpels wat de game toch veel laat verschillen dan de voorgaande delen. Ook in de bomen kan je wapens gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de touwspeer, dit is een gaaf maar ook zeer gelimiteerd wapen dat je de kans geeft om vijanden in bomen op te hangen.
Vechtsysteem 2.0
Een andere toevoeging is het verbeterde vechtsysteem. Je kan nu makkelijk vijanden ontwapenen en zelfs regelmatig als menselijk schild gebruiken tegen de kogels van hun teammaten. Iets dat erg gaaf is en ook zeer simpel te gebruiken is. Ook is het mogelijk dat twee vijanden je tegelijk aanvallen. Ondanks dat het nog steeds voorkomt dat de vijanden regelmatig braaf op hun beurt wachten, kan je soms een gave tegenaanval uitvoeren. De gevechten zijn in dit deel wat moeilijker gemaakt wat meer uitdaging biedt en dat is waar veel mensen op hebben gewacht, maar tegen het einde van de game vond ik sommige stukken wel heel erg moeilijk wat van mij iets makkelijker had gemogen. Inmiddels is er een update voor de game verschenen die onder andere ervoor zorgt dat sommige stukken makkelijker zijn wat betekent dat de zeer moeilijke gevechten aan het einde van de game nu ongeveer hetzelfde zijn als alle andere uitdagingen.
Klimaat- en weersomstandigheden
Waar Assassin’s Creed Revelations een zware sneeuwstorm bevatte, krijgen spelers in dit deel te maken met verschillende soorten weersomstandigheden. Zo sneeuwt het in de ene periode en is het snikheet in de andere. Elk weermoment heeft zijn eigen speelstijl wat natuurlijk voor veel variatie zorgt. Bij sneeuw heb je bijvoorbeeld moeite om je door de dikke lagen sneeuw een weg te banen. In de zomer kan je juist goed rennen en reizen omdat je dan geen last heb van sneeuw, maar je bent dan wel sneller moe.
Oorlog op zee
De game bevat ook verschillende zee missies waarin de onafhankelijkheidsoorlog gewoon op zee verder gaat, deze missies worden Naval Combat genoemd. Het hoofdverhaallijn telt vier verplichte Naval Combat missies. In die missies krijg je de leiding over een schip en geef je bevelen aan de bemanningsleden. De bemanningsleden moeten dan de vijandelijke schepen met kanonnen neerknallen. Wel moet je goed weten wanneer je een bevel geeft aan je bemanningsleden, want wanneer je bemanningsleden vuren duurt het wel even voordat ze de kanonnen hebben herladen, wat ongeveer 10 tot 15 seconden in beslag neemt. Naast de vier verplichte Naval Combat missies van het hoofd verhaallijn, zijn er ook nog veertig Naval Combat zijmissies te spelen die bij elkaar opgeteld voor zo’n tweeën half uur aan gameplay zorgen.
Conclusie
95
Ik ben een grote fan van de franchise en heb zeven maanden uitgekeken naar de release van de game. Toen ik het begin van de game speelde dacht ik ‘’Is dit Assassin’s Creed?’’ Het begin van de game in het theater in Londen vond ik zo vernieuwender dan het begin van de voorgaande Assassin’s Creed games. Op 30 oktober kon ik eindelijk aan de slag om in de Amerikaanse Revolutie te vechten die van 1753 tot en met 1783 heeft geduurd. De nieuwe AnvilNext Engine waar Assassin’s Creed III op draait ziet er prachtig uit, geweldige graphics! Ook de brute manier van moorden met Connor is veel vetter dan met Altaír en Ezio. Zonder twijfels is Assassin’s Creed III één van mijn beste games van 2012!
Pluspunten
+ Gave setting
+ Brute acties
+ Variatie in gameplay
+ Meer uitdaging dan voorgaande delen
+ Naval Combat zee missies
+ In bomen klimmen
Minpunten
– Soms wat kleine bugs
– Zeer ingewikkeld begin
Reacties