War… War never changes. Maar consoles en games veranderen wel. Zo kwam Bethesda dit najaar met een nieuw deel in de Fallout franchise voor de new gen consoles. Fallout 4 is de nieuwe kraker van Bethesda en wat ben ik toch blij dat war never changed!
Mijn wraak zal zoet zijn
De story van Fallout 4 begint in het dorpje Sanctuary, en nog voor de wereld getroffen is door een nucleaire ramp. Het was verfrissend om de wereld eens te bekijken in haar volle glorie. Je speelt de game met een custom character, je kiest een man of vrouw uit en daarna kan je deze volledig naar eigen wil ‘verbouwen’. Ik heb de meest lelijke gozer ooit gemaakt en noemde deze ‘Fuckface’, wat weer leuke gesprekken opleverde met de NPC’s van Fallout 4. Maar na de character customization kom je erachter dat je een zoontje hebt genaamd Shaun. Er klopt een man op de deur en in plaats van irritante Jehova getuigen is het een mannetje van Vault-tec. Deze man vraagt of je je aan wil melden voor een plek in de Vault, een schuilkelder waarin je beschermd bent mocht er een nucleaire ramp plaatsvinden. Natuurlijk zeggen we ja en na het invullen van onze gegevens zeggen we de beste man vaarwel.
Op het nieuws klinkt een somber bericht over een aankomende ramp en ja hoor, heel toevallig wordt er gewaarschuwd voor een nucleaire ramp. We worden geinstrueerd om naar de Vault te rennen en eenmaal daar aangekomen worden we naar beneden gebracht. Net voor we naar beneden gaan zien we een indrukwekkende explosie compleet met mushroom cloud en al. Aangekomen in de Vault moet Fuckface een uniform aantrekken en moeten Fuckface en zijn vrouw en zoontje ieder in een aparte koelcel (om gedesinfecteerd te worden). Fuckface is nu bevroren in de tijd en na een onbepaalde lengte wordt hij ontdooit. Er is een raider tegenover hem en die maakt de cel waar zijn vrouw in zit open en dwingt haar Shaun aan hem te geven. Natuurlijk weigert onze strong independent woman alleen wordt ze daarna ijskoud doodgeschoten. De raider rent weg met onze zoon en goddamnit we’re gonna find that bastard.
De open world experience
Bethesda staat bekend om de grote open werelden en Fallout 4 bevat natuurlijk ook een massieve wereld om te verkennen, het is een grotere wereld dan Fallout 3. De wereld is ook veel levendiger dan in het voorgaande deel; mensen leiden echt hun eigen leven. In dit deel is nu veel meer te doen in de wereld dan voorheen en met name zijn er veel mogelijkheden op het gebied van customisation, maar hierover later meer. De wereld bestaat vooral uit vele kleine gebieden en enkele grote steden. De factions zijn ook weer terug zoals de Brotherhood of Steel, maar ook nieuwe factions zijn aanwezig zoals The Railroad, The Institute en The Minutemen. Deze hebben natuurlijk hun eigen gebied in de wereld en hun eigen quests, maar in Fallout 4 hebben de quests die je doet invloed op wat er in de wereld gebeurt.
”De wereld is ook veel levendiger dan in het voorgaande deel; mensen leiden echt hun eigen leven!”
Het is mogelijk om vier verschillende eindes te hebben en deze hangen allemaal af met welke factions je samenspant. Mijn persoonlijke favoriet is The Railroad, maar the Brotherhood of Steel en The Minutemen zijn ook leuk. De enige faction die ik minder vond is The Institute, maar dat komt omdat ik de verhaallijn van The Institute echt een teleurstelling vond. Ik vond het een beetje lame, met name een NPC.
Bob de bouwer
Zoals bekend is heeft Bethesda in Fallout 4 customization centraal gezet. De mogelijkheid om je wereld aan te passen is volop aanwezig. Wapens zijn te finetunen en aan te passen, je power armor kan je pimpen en de kers op de taart zijn de settlements die je kan bouwen. Het is mogelijk om in Fallout 4 je settlements volledig aan te passen naar je eigen wensen. Wil je een grote moestuin maken? Dat kan! Wil je een leeg gebied maken met alleen maar lampen en makingen turrets? Ook mogelijk! Zelf was ik niet echt van het bouwen en gebieden aanpassen omdat ik een beetje die artistieke kwaliteiten mis. Verder heb ik er ook niet echt het geduld voor. Sanctuary is het enige dorpje (buiten de gebieden waar het nodig was voor een quest) waar ik aan gewerkt heb. Ik heb de huizen kapot gemaakt voor materials, heb twintig bedden naast elkaar neergezet, heb een aantal waterpompen en machinegun turrets neergezet en een enorme moestuin gemaakt om eten op te verbouwen. Het was wel grappig om te zien hoe mijn companions mais en meloenen aan het verbouwen waren, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat deze met mij op stap gingen en raiders en synths kapot zouden schieten.
Bob de bodybuilder
Een andere aanpassing waar ik vrolijk van werd is het feit dat de level cap verdwenen is. In Fallout 3 was deze level 20 (en na de DLC 30) en was het niet mogelijk jezelf verder uit te breiden. Fallout 4 heeft geen level cap, en het is mogelijk om elke perk te krijgen en elke stat te maxen. Als je dit wil bereiken moet je level 271 bereiken (dat is zonder the bobbleheads en het S.P.E.C.I.A.L. boek). Natuurlijk speel je de game eerder uit dan dat je dit level bereikt, maar het zorgt toch voor meer replay value. Ook kan je in deze game doorspelen nadat de game uitgespeeld is. Bethesda heeft geluisterd naar de klachten over Fallout 3, en ik dank hen!
Waar is Silent Bob?
Maar Bethesda heeft ook een experiment gedaan, en deze is naar mijn mening mislukt. Waar in eerdere Bethesda games de protagonist geen stem had, heeft Fallout 4 dit keer wel een protagonist met stem. Dit vond ik jammer aangezien je in elke andere game een stille protagonist en je je eigen stem in kon vullen. Dit stimuleerde daadwerkelijk role-playing game. Ik kan begrijpen dat een voice actor meer emoties overbrengt, maar het voelde voor mij raar om in een Bethesda game mijn eigen stem te horen. In Mass Effect hoort het erbij, maar het was lastig voor mij om het in Fallout te accepteren.
Conclusie
95
Fallout 4 is een geweldige RPG zoals Bethesda eigenlijk altijd levert. Wederom een geweldige setting, een mooie wereld en enorm veel wapens en keuze mogelijkheden. Het is tof om te zien dat de keuzes die je maakt qua factions echt daadwerkelijk impact hebben op de storyline. Bethesda geeft de speler heel veel gereedschappen om de game helemaal naar eigen wil aan te passen met betrekking tot de settlements, armor en wapens. Helaas is de storyline een hit or miss, zo heb ik gemerkt uit gesprekken met andere gamers. De een vindt hem gruwelijk, de ander vindt het vergezocht. Gameplay is nog steeds hetzelfde als Fallout 3 en dat is iets goeds. Helaas kan ik het geen 10 geven omdat ik er meer van verwacht had na de E3 presentatie.
Pluspunten
+ De setting die nog steeds geweldig is
+ Ijzersterke gameplay
+ Geen levelcap
+ Veel replay value
+ De aanpassingsmogelijkheden
+ Factions die invloed hebben op de storyline
Minpunten
– De storyline van ‘The institute’
– Het is toch anders dan andere Bethesda games vanwege de protagonist
Reacties