Elk jaar weer gaan er miljoenen exemplaren over de toonbank. De game die elke voetballiefhebber jaar op jaar uit de (digitale) schappen haalt. Ik heb het natuurlijk over de nieuwe FIFA game. Dit jaar werd er door veel fans van de franchise ontzettend uitgekeken naar de new-gen versie. Mede wegens het vrouwenvoetbal en de Ultimate Team. Echter was ik benieuwd naar de last-gen versie dus nam ik de PS3-versie onder de loep. Weet EA Sports nog steeds een mooi product voor de last-gen te maken?
Precies tien jaar geleden kocht ik mijn allereerste FIFA, FIFA 06, voor PlayStation 2 en sindsdien heb ik het nooit meer los kunnen laten. FIFA en voetbal zit voor altijd in mijn bloed. Ik vind alles aan voetbal geweldig. Van de spelers tot de supporters, noem maar op. Daarom vertel ik graag over bevindingen van de FIFA game van dit jaar, FIFA 16.
Weinig aandacht voor last-gen
De spelers en stadions waren iets nieuwer. Er zijn dit jaar negen nieuwe stadions bij gekomen. De gezichtsanimaties van bepaalde spelers zijn verbeterd, maar die van anderen niet. Hierdoor komen ze onrealistisch over. Diverse spelers hebben een klacht ingediend met de onvrede over hun gezichten. Tijdens mijn speelsessie had ik last van de seconden die in het scherm blijven staan, nadat je terug komt van het pauze menu. Soms kwamen de verkeerde spelers in beeld die niet meededen met de wedstrijd. Wat ook onrealistisch blijft is dat de zon kan schijnen op het veld maar dat de lucht in zijn geheel zwart blijft. Hier is niks aan veranderd en dat is jammer, het getuigt van een gebrek aan bug-testing.
FIFA helpt je
Voor beginnende FIFA spelers is het spel soms lastig om te beheersen, maar daar heeft EA een leuke feature voor bedacht met de naam FIFA Trainer. Je kunt de keuze maken of je instructies wilt krijgen tijdens het spelen. Er wordt uitgelegd welke knop(pen) je moet indrukken. Deze knop(pen) staan aangegeven in een cirkel rondom je geselecteerde speler. De speler kan het niveau van de FIFA Trainer aanpassen waardoor er andere en ‘moeilijkere’ acties aangegeven worden. Elk niveau heeft weer andere acties voor in het veld. Dit vind ik persoonlijk een leuke toepassing in de game, helemaal voor de nieuwe spelers.
”De ‘glimmende’ kaarten zijn dit jaar nog oogverblindender en zijn prima intact gebleven”
Glimmend Ultimate Team
Het FUT idee van de vorige titels is hetzelfde gebleven en dat blijft een enorm succes. Hier waren in mijn mening ook geen aanpassingen nodig geweest. Alles ziet er prima uit, van kleuren tot nieuwe spelerskaarten enzovoorts. De ‘glimmende’ kaarten zijn dit jaar nog oogverblindender en zijn prima intact gebleven. Tijdens het spelen met FUT scoorde ik een doelpunt en zag ik dat de scorebalk was veranderd met de spelers. De naam bleef staan maar aan de linkerkant was de volledige FUT kaart van de speler te zien, zonder rating. Ik vind het onnodig om te weten dat, bijvoorbeeld, Messi bij FC Barcelona speelt en uit Argentinië komt. Hij speelt op dat moment toch echt voor ‘jouw’ team. Persoonlijk denk ik dat het beter geweest om alleen de foto van de speler te laten zien zonder alle bijkomstigheden.
FUT introduceert Draft mode
Naast de toevoeging van de vrouwelijke spelers is FIFA 16 ook veranderd met Ultimate Team. Er is namelijk een Draft mode in FUT gekomen. Deze mogelijkheid van je eigen team opbouwen was al een succes, maar met de nieuwe Draft mode moeten er nog meer spelers lekker worden gemaakt voor Ultimate Team. Draft mode zorgt er voor dat bij elke positie gekozen kan worden uit een beperkt aantal spelers. Deze spelers kun je voor één wedstrijd inzetten.
De wedstrijd speel je vervolgens tegen een ander Draft mode team waarbij je muntprijzen kunt winnen. Om deel te nemen aan de Draft mode moet je 15,000 munten of 300 FIFA points betalen. Het is een gok die je maakt waarbij je elke keer weer een nieuwe pack opent met spelers.
Met FIFA Ultimate Team Draft mode kun je vier keer op rij winnen door je munten te verhogen naar ongeveer 60,000 munten. Doordat je elke keer nieuwe packs opent is elke Draft mode anders. Je moet ook nadenken over de posities en connecties met andere spelers. Persoonlijk vind ik het een enorme aanrader, dus waar wacht je op?!
Speel met vrouwen
Voor het eerst in de geschiedenis van de voetbalgames was er dan eindelijk de introductie van vrouwenvoetbal. Door het WK in Canada van deze zomer heeft het vrouwenvoetbal aan populariteit gewonnen. Het was een enorme hit in verschillende landen en een kijkcijferkanon in de Verenigde Staten. De FIFA franchise kan niet achter blijven waardoor de ontwikkelaar al snel de mogelijkheid maakte om met een vrouwen voetbalteam te spelen. Echter zit er weinig verschil in de bewegingen van de speelsters. Ze zijn hetzelfde als de mannelijke teams, met een paardenstaart of een zweetband op het hoofd daargelaten. Waar de gezichtsanimaties van een aantal mannelijke spelers niet zijn verbeterd, heeft EA ook weinig aan de vrouwelijke gezichtsanimaties gedaan, zo zijn deze veel te stereotype gemaakt. ‘Geef ze maar lang haar en het is goed.’ Moeten ze gedacht hebben. De enige speelster die redelijk in de buurt komt van hoe ze in het echt eruitziet is Alex Morgan, ze staat op de box art van de Amerikaanse versie van FIFA 16.
USA the best
De stereotype vrouwelijke spelers was niet het enige aparte aan dit deel. Het is ook opmerkelijk om te zien dat het nationale team van de Verenigde Staten net zo goed is als FC Barcelona met Messi, Neymar en Suarez. Dit komt onrealistisch over en een verschil zou er moeten zijn. In de echte voetbalwereld zou dit damesteam, met alle respect, niet winnen of gelijkspelen tegen FC Barcelona.
Oefen je skills
De skill games zijn een van de leukere bijkomstigheden in de FIFA games. Dankzij deze oefeningen leer je snel en op een leuke manier dribbelen, schieten, vrije trappen en er zijn zelfs oefeningen met de keeper. Ik keek er daarom ook erg naar uit of er nieuwe en verrassende skill games tussen zaten. Dit viel een beetje tegen. De meeste skill games hebben precies dezelfde games als die van vorig jaar.
Het enige wat dit jaar is toegevoegd aan de skill game ‘schieten voor gevorderen’ zijn de rebound en de buitenspelval. In voorgaande edities had je altijd dat je nooit de mogelijkheid kreeg om twee keer te schieten en dat is nu wel het geval. Nu heb je de kans om alsnog meer punten te behalen. Aan de andere kant krijg je punten in mindering als je buitenspel staat. Je mag dan net als in het echt niet verder en ga je gelijk naar de volgende ronde.
Arbitrage
Ik ben nooit een fan geweest van de arbitrage in de game. Naar mijn mening moet ik zeggen dat je veel te makkelijk kaarten en vrije trappen of strafschoppen tegen krijgt. Voor het minst of geringste krijg je al een gele of zelfs een rode kaart. Je kan bij de wedstrijdinstellingen kiezen welke scheidsrechter je wilt, maar toch kom je snel in het boekje van de arbiter. Dit is iets waar EA nooit echt aandacht aan heeft besteed, maar daar in de toekomst echt meer op moet gaan focussen.
Conclusie
65
Jaarlijks speel ik FIFA met een grote glimlach, maar wat dit jaar voornamelijk opvalt is dat de ontwikkelaar je bijna verplicht om over te stappen naar een new-gen console, een betere versie van de game waarin de meeste features wel goed zijn uitgewerkt. FIFA 16 is voor mij niet al te verrassend, maar toch blijf ik jaarlijks de games spelen omdat ik namelijk een groot voetbalfanaat ben. Deze simulator, volgens redacteur Mitchell, blijft elk jaar bij hetzelfde concept en dat is prima maar mag wat mij betreft op het vlak van innovatie ook op de last-gen consoles verbeterd worden.
Pluspunten
+ Nieuwe stadions
+ Vrouwenvoetbal
+ Meer competities
+ Draft mode
+ FIFA trainer
Minpunten
– Geen officiële rechten (Real life: Europa League/ FIFA: Euro League)
– Toch die paar kleine bugs
– Weinig vernieuwend
– Curve schoten zijn overpowered
– Steekpasses zijn minder geworden
– Knoppen hard indrukken voor fatsoenlijk schot/pass
Reacties