Gears of war 3 is een franchise waar ik al een lange tijd fan van ben. Met de eerste Gears of War heb ik me heel veel uur mee vermaakt. Het tweede deel heb ik vooral online gespeeld, maar natuurlijk heb ik ook de story heel wat keren uitgespeeld. Met het derde deel bovenaan mijn ‘top 10 beste games ooit’ lijstje, ben ik aan de slag gegaan met deze game, en heb ik geprobeerd een objectieve recensie te schrijven over dit juweeltje. Of het gelukt is? Tja… één manier om het uit te vinden!
In het eerste deel was het verhaal nogal mager, misschien was dat ook juist het leuke eraan, gewoon lekker schieten en niks anders. In het tweede deel probeerde Epic Games meer diepgang te maken door Dom naar zijn vrouw te laten zoeken, echter was dit niet echt goed uitgewerkt en was dit eigenlijk alleen maar een trucje om de game net iets langer te laten duren. In dit derde deel zit er eindelijk wel diepgang, en ben je benieuwd hoe het allemaal afloopt.
Adam Fenix
Gears of war 3 speelt zich anderhalve jaar na het tweede deel af, en van de COGS is bijna niks meer over. Hetgeen dat nog over is dwaalt rond op de oceaan wachtend totdat het land weer bewoonbaar is. Echter ben je ook op de boten niet veilig, en wanneer Marcus hoort dat zijn vader, Adam Fenix, nog levend is, besluit hij om naar hem op zoek te gaan. Wat volgt is een groot, maar zeer gaaf avontuur naar de ondergang van de buitenaardse wezens.
Online
Gelukkig is de online multiplayer beter dan in het tweede deel, want daar waren destijds nogal wat problemen mee. Aangezien Epic Games in april een beta had uitgebracht, die iedereen massaal had uitgetest, wist Epic voor dit derde deel een zeer goede online ervaring te maken. En met de nieuwe modus en wapens die je tot je beschikking krijgt, belooft dit online veel beter te worden dan die van zijn voorganger. Ook werkt het level systeem beter dan in het tweede deel. Waar het in het vorige deel vooral draaide om achievements te halen, en op te scheppen met je level, verdien je er nu echt wat mee! Zo verdien je bijvoorbeeld nieuwe characters. Dus hoe hoger je bent, des te meer keuze je krijgt, en natuurlijk ook achievements.
Controls
Ook de controls hebben een makeover gehad. Zo pak je nu je vijand op met de X-knop, waardoor je niet per ongeluk voorbij je tegenstander springt waarna hij weer wordt gehealed, en jij weer moet rennen voor je leven. Ook pak je nu ammo en wapens op door de X-knop ingedrukt te houden. Dus je hoeft niet meer snel op de knop te drukken. Je healed je team maten weer als vanouds met de X-knop, maar om je team maten te healen hoef je de X-knop maar heel kort in te drukken, dit betekent dus als er ammo bij je team maat ligt dat je niet per ongeluk het ammo oppakt, en je team maat vervolgens wordt dood geschoten omdat je verkeerd klikte. Dit is heel erg handig aangezien dit nogal eens een probleem was in het tweede deel.
Beast
Een geheel nieuwe mode in Gears of War 3 is de beast mode. In deze mode doe je het omgekeerde van horde.Namelijk juist als locust de COGS aanvallen. Je begint als een simpele locust, bijvoorbeeld een ticker of een wretch, maar uiteindelijk kan je zelfs een berserker worden. De COGS zijn AI, en dus vecht je niet tegen echte personen, wel zijn je team maten echte personen. Beast mode is erg leuk aangezien dit een totaal andere wending aan de game geeft. Want wie wilt er nou niet als een ticker op je vijanden af rennen om je vervolgens op te blazen, met natuurlijk in de hoop dat je er wat COGS mee vermoord? Juist ja…iedereen!
Horde-2.0
Horde was een modus in Gears of War 2 die potentie had, maar slecht was uitgewerkt en niet lekker speelde online. In horde 2.0 is dit anders! Waarom? Omdat je nu veel meer dingen kan dan voorheen in het tweede deel kon. Je hebt namelijk in dit derde deel verschillende dingen die je kan plaatsen, zoals decoy, barriers en turrets. Dit koop je door geld te verdienen. Hoe verdien je geld? Makkelijk, je knalt een vijand dood en voila, daar is je geld. Zit je vriend zonder geld? Geef hem geld! Ben je zelf dood, maar wil je graag weer zij aan zij met je vrienden vechten? Dan koop je toch gewoon een tweede leven? Aan alles is gedacht in horde 2.0, en laat de eerste horde eruit zien als een goedkope truc om iets meer toe te voegen aan de game. Zoals wel meer mensen zeggen: Horde 2.0 is een op zichzelf staand spel. Aan deze uitspraak sluit ik me volledig aan. Het enige minpunt is dat je er maar één achievement mee kan verdienen, en daarvoor hoef je alleen maar tien rondes te overleven, maar dan krijg je gelukkig wel een avatar award erbij. Iets dat je tegenwoordig weinig ziet in games. Ook leuk aan horde 2.0 zijn de diverse boss-battles. Dit betekent dat je bij elke tiende wave het moet opnemen tegen een mega monster. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Brumak, of een Lambent Berserker. Horde 2.0 is zeker iets dat je als gamer moet gaan bekijken, aangezien het een zeer gave mode is zonder ook maar een minpunt, iets dat natuurlijk niet het geval was bij het vorige deel.
https://www.youtube.com/watch?v=Vu0Dm3U2pF0
Conclusie
100
Gears of War 3 is een ware vervolg, en geen snel afgeraffeld vervolg in de franchise zoals je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Het is moeilijk om een minpunt te bedenken over Gears of War 3, aangezien alles zo goed is uitgewerkt, dat het voor Epic Games moeilijk wordt om een vierde deel nog genoeg verandering te bieden. Maar een ding is zeker. Gears of War 3 is het einde van de trilogie! Nu maar wachten op wat Epic daarna voor ons te bieden heeft… Misschien een Kinect game? Who knows. We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat dit deel een geslaagde game is, en op geen enkel gebied de paal mis slaat!
Reacties