Als het aankomt op sterke franchises in de videogame industrie staat Nintendo altijd wel zijn mannetje. The big N heeft meer iconische mascottes dan welk bedrijf dan ook in dit gebied. Nu zijn ze terug met een nieuw spel in de The Legend of Zelda reeks voor de 3DS, Tri Force Heroes.
Tri Force Heroes is geen traditioneel Zelda spel. Het doet sterk denken aan de eerdere Four Swords games. Net als die spellen ligt de nadruk vooral op teamwork. Helaas moeten we het wel met één Link minder doen. Vaarwel paarse, je was mijn favoriet.
Teambuilding
Ken je die domme uitjes die bedrijven en scholen altijd plannen om de band tussen collega’s te versterken? Als jij geen zin hebt in een longontsteking van het slapen in die drapperige bosbodem van de Ardennen moet je jouw baas dit eens laten spelen. Teamverband is van uiterst belang als je dit spel speelt.
In Tri Force Heroes avonturier je namelijk door kleine segmenten van kerkers. Dit doe je door, zoals gebruikelijk in Zelda, al puzzelend en vechtend je weg door een level te maken. De levels vormen samen een dungeon met aan het einde natuurlijk een baas. Dit allemaal terwijl je samen werkt. Iedereen is uiteindelijk nodig om een level door te komen.
”Teamverband is van uiterst belang als je dit spel speelt”
Het lastige aan spellen als deze is dan ook om de juiste mensen te vinden om mee te spelen. Bij voorbaat speel je dit met je vrienden, maar helaas kan dit niet altijd. Soms zelfs helemaal niet. Gelukkig heeft Nintendo hiervoor de mogelijkheid gegeven om online medespelers te vinden. Heb je geen internet verbinding en geen vrienden? Dan vraag ik mij af hoe jij deze review leest, maar goed, ook aan jou is gedacht. Je kunt het spel namelijk ook geheel alleen spelen.
Stijl boven substantie
De Zelda spellen staan er altijd bekend om dat ze grote uitgedachte verhalen hebben. Tri Force Heroes bewandelt een andere weg. Het verhaal is tongue-in-cheek komedisch en authentisch Zelda whacky. In dit verhaal gaat het namelijk om de stijlicoon, prinses Styla uit Hytopia. Een boze heks is boos op haar omdat ze altijd zo stylish is en besluit er maar een vloek tegenaan te gooien. Arme prinses Styla zal voor altijd gedoemd zijn om een vreselijk stijlloze jumpsuit te moeten dragen. Tenminste totdat de vloek opgeheven wordt, wat betekent dat iemand zijn of haar best moet doen om de heks wat klapjes te geven. Nu is Link toevallig in de buurt en komt hij overeen met de omschrijving van de drie legendarische helden, de Totem Heroes.
Stijl speelt naast het verhaal ook een belangrijke rol in de gameplay. Je kunt namelijk een enorm scala aan verschillende outfits voor Link vrijspelen. Deze outfits zijn niet alleen cosmetisch, maar geven ook allemaal een speciaal effect. Zo heb je bijvoorbeeld de jurk van Zelda, die ervoor zorgt dat je meer hartjes vindt, of een outfit die je bommen versterkt.
Samen uit, samen thuis
Je kunt ten alle tijden kiezen of je alleen, of met anderen speelt. Solo speel je als alle drie de personages. Je bestuurt er één en de andere twee blijven op hun plek als standbeelden genaamd Doppels. Je kunt tussen ze wisselen door deze aan te tikken op de touchscreen. In je eentje spelen is doorgaans veel lastiger dan wanneer je als team speelt. Dit is vooral duidelijk tijdens boss fights. Vaak zijn de bazen namelijk ontwikkeld om als team neer te halen. Het is lastig om hierop te anticiperen in sommige gevallen.
In teamverband speel je gewoon als een toegewezen Link. In levels moet je gebruik maken van wapens en elkaar. Elkaar? Ja, je moet elkaar soms namelijk oppakken, gooien en gebruiken om een level door te komen. Jullie worden niet voor niets de Totem Heroes genoemd. Elk level heeft drie iconische Zelda wapens die een rol spelen in het oplossen van puzzels of het verslaan van vijanden. Je kunt van tevoren al zien welke wapens dit zijn bij het selecteren van een level. Dit zorgt voor een interessante dynamiek tussen spelers omdat je op deze manier kunt afstellen welke outfit je aan gaat doen. Nemen jullie samen veel klappen? Dan is het misschien handig om iemand met een Zelda jurk mee te hebben. Dit gaat al helemaal een rol spelen omdat je als team een levensmeter deelt.
Talk to me
Om efficiënt te kunnen spelen moet je dus goed op elkaar afgesteld zijn. Slechte communicatie of de lone wolf uithangen gaat dus een hoop frustratie en game overs opleveren. Speel je met vrienden in dezelfde kamer? Tof, dan kun je gewoon overleggen. Speel je online met vrienden? Er is altijd de mogelijkheid om een headset te gebruiken. Online spelen met vreemdelingen gaat al wat lastiger. In de online modus heb je namelijk acht verschillende emoties die je kunt uitdrukken door deze aan te raken op de touchscreen. Deze emoties zijn leuk gedaan, en kunnen snel een bericht doorgeven wanneer nodig. Het probleem is alleen dat deze emoties maar een klein marge aan communicatie toe laten. Zo heb je bijvoorbeeld twee emoties die communiceren dat je teamleden goed bezig zijn, een duimpje omhoog en de ponpons. Verder heb je nog twee emoties die iets negatiefs uitstralen, en de andere vier zijn vooral om directie aan te geven. Als je in een nare situatie zit waarbij je iets door moet geven dat niet tussen deze emoties zit, moet je creatief zijn of heb je pech. Dit kan het online spelen met vreemdelingen enorm frustrerend maken als je bijvoorbeeld de oplossing voor een puzzel weet, maar je medespelers niet en er uiteindelijk één van hen besluit ermee te nokken. Als iemand nokt terwijl je middenin een level zit, is het game over en kom je weer terug in het kasteel.
Naast miscommunicatie kan het ook zijn dat je online gewoon een douchebag tegen komt. Je kent het wel, de mensen die het leuk vinden om gewoon even dwars te zitten. Tri Force Heroes komt gelukkig met de mogelijkheid om zulke mensen te blacklisten zodat je ze nooit meer online tegen komt.
Wat betreft de online functionaliteit moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben. Vooral mijn eerste paar speelsessies waren goed te doen. Ik had geen last van lag, of andere stoornissen. Daarna had ik hier en daar wel eens medespelers met een slechte verbinding, maar dat is helaas niet anders.
Zeer meer
Speel je een dungeon uit, dan krijg je toegang tot de volgende(n). Dit is niet alles, want naast de volgende dungeon komen er ook ineens challenges bij in de wereld die je hebt uitgespeeld. Al met al zijn er 128 levels in het spel, waarvan er 32 nodig zijn om het verhaal af te ronden. Er zit wel een haak en oogje aan. Je kunt het spel namelijk gewoon uitspelen door zowel single als multiplayer te doen, maar het spel registreert voor de challenges op welke manier je een level door hebt gespeeld. Dit betekent dat zelfs als je in multiplayer alle 128 challenges haalt, dit alleen telt voor je multiplayer scoreboard. Er is namelijk een scoreboard waar je overzichtelijk kunt zien welke challenges je gehaald hebt en welke niet. Deze registreert hierop dus de challenges die je in single en in multiplayer gehaald hebt. Nu is dit niet echt een probleem voor de doorsnee speler, maar echte completionists moeten dus twee keer alle 128 levels door, zowel single als multiplayer. Maar als je het verzamelen van kleding en het uitspelen van levels echt zat bent, kun je altijd nog de arena betreden. De arena is een PVP spelmodus waarin je het op kunt nemen tegen twee andere spelers. Ook in deze mode kun je zowel online als download play gebruiken. Al met al een leuke toevoeging. Zij die gaan sterven begroeten u!
Conclusie
75
Tri Force Heroes is moeilijk te plaatsen. Fans van de serie die op zoek zijn naar een rasechte Zelda game zullen niet tevreden zijn met dit spel. Het spel is duidelijk een spinoff, en verdient hier verder dan ook niet op afgerekend te worden. Het verhaal voldoet niet aan de voorgaande Zelda standaard, maar dat maakt niet uit. Het is niet bedoeld om serieus genomen te worden. Toch is Tri Force Heroes enorm vermakelijk. Het is HET type spel dat je samen met twee vrienden in een heerlijk game weekendje speelt. Helemaal mooi meegenomen dat maar één persoon het spel hoeft te bezitten. Download play is een optie! Hier komt echter zijn zwakke plek mee naar voren. Solo spelers kunnen erop rekenen dat ze gefrustreerd gaan raken. Daarnaast dien je toch echt een derde speler te hebben, want je kunt het spel namelijk niet met zijn tweeën spelen. Ook één persoon via download play en één persoon via internet is niet mogelijk en dat is zonde.
Pluspunten
+ Multiplayer is top
+ Geweldige soundtrack
+ Leuke mechanics om mee te spelen
+ Geen friends code voor vreemdelingen online
+ Download play
Minpunten
– Solo frustrerend
– Weinig replay waarde wanneer uitgespeeld
– Online communicatie met vreemdelingen beperkt
Reacties