Ontwikkelaar Fat Shark heeft een co-op hack & slash-meets-fps game uitgebracht in de grauwe fantasy wereld van Warhammer. Het is aan vijf krijgers om de stad Ubersreik uit de klauwen van de bloeddorstige Skaven te redden. Neem je bijl en donderbus mee want het wordt een heftige strijd.
De gameplay van Vermintide maakt gebruik van dezelfde formule als de zombieknaller Left 4 Dead. Vanuit first person perspectief loop jij samen met drie andere spelers, al Skaven-slachtend, missies door in de verschillende locaties van Ubersreik. Iedereen heeft een melee en een ranged wapen bij zich en onderweg vind je healthkits en potions met speed of strength buffs. In dit spel draait het om de strijd tegen het vijandige ras: de Skaven. Deze harige rakkers zijn uit kluiten gewassen ratten met mensachtige trekjes.
Ken Je knaagdieren
De Skaven zijn sluwe, egoïstische en sadistische wezens die in hun eentje weinig gevaar vormen maar dodelijk zijn in groepsverband. Ze hebben maar één ding voor ogen: de vernietiging van de stad Ubersreik en haar inwoners. Overal zijn de ratten in kleine groepen aanwezig. Maar op willekeurige momenten kom je in hinderlagen terecht en wordt je van alle kanten aangevallen. Teamwork is een must om deze gevechten te overleven. Als een groep uiteen valt dan overrompelen de Skavens de uit elkaar gedreven spelers schrikbarend snel.
Daarnaast zijn er speciale Skavenkrijgers die ieder hun eigen manieren hebben om jou het leven zuur te maken. Globadiers zijn bijvoorbeeld Skaven gehuld in een regenjas met gasmasker die glazen bollen vol met giftige rook op je af gooien. Blijf je te lang rondhangen in de groene rook dan val je al snel van je stokkie. In Left 4 Dead 2 was er de bloedirritante enemy genaamd de Jockey, een lilliputter zombie die in je nek springt. Vermintide heeft een variant hierop genaamd de Packmaster. Een rat die aan komt zetten met een lange metalen buis met een nekklem aan het uiteinde bevestigd. Vaak loopt deze slavendrijver achter een doorsnee groep rattenkrijgers aan om een niet oplettende speler aan zijn nek mee te sleuren.
Het zijn gevaarlijke vijanden om nog maar te zwijgen van de Rat Ogre, een gigantisch gedrocht die hardnekkig is om uit te schakelen. In Left 4 Dead had je de Tank maar in dat spel lag de focus op combat met vuurwapens. In Vermintide draait het vooral om de melee combat. Het levert spannende momenten op waarbij het belangrijk is dat je de klappen van zo’n brutus moet ontwijken of blokkeren met een schild.
Trouw aan stijl
Het universum van Warhammer gaat al een tijdje terug. Begin jaren ’80 was er de geboorte van het strategische tabletop spel. Spelers zetten een plastic miniatuurleger in elkaar en knokken een veldslag uit aan de hand van forse regelboeken.
De gotische stad van Ubersreik is een sfeervolle plek. De huizen zijn trouw aan de Warhammer-stijl waarbij veel schedels in de architectuur zijn verwerkt. Net als de begraafplaatsen, het ondergrondse rioolstelsel, kerkers en ruines. Net buiten de stad bevinden zich bossen waar je ook een uitstapje maakt. De missies zijn lineair en er is niet veel ruimte voor ontdekking, maar de variatie aan verschillende locaties maakt dit goed.
”Qua gameplay is er weinig nieuws te vinden maar het spel is robuust uitgewerkt”
Vriend en vijand
Om de plaag aan ongedierte een kopje kleiner te maken trekken vijf krijgers ten strijde. Zo is er de creepy Witchhunter, een religieuze fanatiekeling die graag zijn vijanden neersabelt. De Waywatcher is een vrij arrogante elf maar zij kan als geen ander pijlen razendsnel afvuren. De Empire Soldier heeft eigenlijk geen zin meer om te vechten en toch beukt hij met goedendag en schild op de hordes in. Niks doet de Bright Wizard zo’n plezier als het in de fik zetten van een groep ratmensen. Zij is de enige magiegebruiker van de groep en heeft als nadeel dat ze kan ontploffen als ze te veel magie gebruikt. De Dwarf Ranger lacht terwijl hij de koppen van Skaven klieft.
Het leuke aan de personages is dat ze een stronthekel aan elkaar hebben. Tussen de gevechten door komen gesprekken voor zoals dat de Witchhunter de Bright Wizard niet vertrouwt en haar maar al te graag in de boeien wil slaan. De dwerg had niet zoveel moeten zuipen of de elf zeurt dat iedereen slap schiet. Veel dieper worden de persoonlijkheden niet uitgewerkt. Maar de sfeer blijft daardoor wel luchtig.
Met zijn vieren bij elkaar komen en een afspraak te maken om gezellig Skaven in mootjes hakken kan eenvoudig worden gedaan. Een knusse kroeg in Ubersreik dient als thuisbasis en lobby voor de krijgers. Midden in de kroeg ligt een grote kaart op tafel waar je de missies kan selecteren. Nodig je vrienden uit, speel met bots of andere spelers online.
Rollen voor dikke loot
Het vechten voelt lekker, de impact wanneer je een groep Skaven met je schild aan de kant duwt is bijna tastbaar. Net als het zwaaien van een zwaard. Er is een ruime selectie aan wapens te vinden in het spel. Onder anderen: bijlen, zwaarden, dolken, kruisbogen, toverstaven en zelfs moddervette dwarven-shotguns. Aan de hand van een kleurenrangorde hebben de wapens extra eigenschappen zoals kans om HP te herstellen na het doden van vijanden. Daarnaast zijn er trinkets die je los van je wapens kan equippen en die je speciale bonussen geven. Bijvoorbeeld de kans om healthkits te klonen tijdens het oppakken. Wapens zijn op twee manieren te verdienen aan het einde van een missie. Door te spelen krijg je experience points en als je een level omhoog gaat krijg je automatisch een nieuw wapen.
Veel spannender is het dobbelspel na een succesvolle missie. In een gietijzeren bak gooi je zes dobbelstenen; elke dobbelsteen heeft zes kanten waarvan twee kanten met een afbeelding. Rechts in het scherm is een graadmeter met verschillende soorten en rangen aan wapens. De kanten met afbeeldingen die omhoog liggen na het gooien worden bij elkaar opgeteld en dat bepaalt welke beloning je krijgt. Het dobbelspel waarbij het niet zeker is wat voor beloning je krijgt is een slimme manier om je door te laten spelen. Ik heb mijn zinnen gezet op het krijgen van dual-wielded pistols voor de Dwarf Ranger en ik zal niet rusten voordat ik ze krijg!
Samenwerking is een must
Samenwerking is heel belangrijk en dat gaat met willekeurige spelers niet altijd even makkelijk. Menig finale van een missie heb ik niet overleefd omdat ik en mijn team van onbekenden niet op elkaar waren afgestemd. Het spel kent geen checkpoints en als elke speler dood is kan je van vooraf aan beginnen.
Om je kansen te verhogen op betere wapens zijn er Tomes en Grimoires, boeken met bovennatuurlijke informatie, verstopt in de map. Neem je een Tome mee tot het einde dan worden ze omgezet in een extra dobbelsteen. Hier zit echter een addertje onder het gras. De Tome neemt de plek voor healthkits in beslag van de speler die het boek bij zich draagt. Grimoires gaan nog een stapje verder, zij nemen de plek in van potions maar nemen een stuk max HP voor het hele team weg. Bespreek van tevoren met je team of het waard is de boeken mee te nemen, anders loopt het meestal niet goed af.
Conclusie
80
Warhammer: End Times – Vermintide is een vermakelijke co-op ervaring die trots gebruik maakt van de Left 4 Dead formule. De esthetiek van de Warhammer-stijl kan spreken tot de verbeelding van fans als nieuwkomers van het genre. De krijgers hebben ieder een rol en persoonlijke charmes. Qua gameplay is er weinig nieuws te vinden maar het spel is robuust uitgewerkt. Het doorlopen van missies kan een herhalingsoefening worden maar hogere moeilijkheidsgraden zorgen voor uitdaging. Het lootsysteem met het dobbelen is een leuke toevoeging en draagt bij aan de drang om missies opnieuw te spelen. Het is zeker geen slecht idee om met zijn vieren te gaan stappen op vrijdagavond in Ubersreik. Een sfeervolle plek om te bezoeken!
Pluspunten
+ Warhammer-stijl is tof
+ Krijgers zijn grappig
+ Combat speelt goed
+ Missies op verschillende locaties
+ Dobbelen is verslavend
Minpunten
– Niet vernieuwend
– Lineair verloop kan vervelen
– Lastig specifieke wapens te krijgen
– Dun verhaal
Reacties