Deus Ex: Mankind Divided is het vervolg op de game Deus Ex: Human Revolution uit 2011. Dat deel was een succesvolle reboot van de sciencefiction-franchise die aan het begin van het millennium het licht zag. Eidos Montreal heeft 5 jaar hard gewerkt om weer een spannend nieuw deel te maken, maar is dat met Mankind Divided gelukt?
Let op: Deze review bevat mogelijk spoilers over het voorgaande deel.
In Human Revolution hebben wij kennis gemaakt met Adam Jensen; een private security officer van het grote farmaceutische bedrijf Sarif Industries. Het bedrijf staat op het punt een nieuwe augmentation op de markt te brengen. Een groep van zware augmented huurmoordenaars valt het bedrijf aan, laat een spoor van vernietiging achter en Adam Jensen wordt voor dood achtergelaten.
De baas van Sarif Industries laat het hier niet bij zitten en schakelt topchirurgen in om Jensen in leven te houden. Bijna zijn hele lichaam wordt vervangen met hoogwaardige augmentations. Eenmaal hersteld gaat Adam achter de schurken aan om wraak te nemen en antwoorden te vinden. Langzamerhand komt hij erachter dat er achter de schermen van de wereld, machtige figuren in de schaduwen plannen smeden om de wereld naar hun hand te zetten. Uiteindelijk moet Adam de wereld redden van een collectieve hackaanval op alle augmented burgers op aarde, vanuit een geheime basis op zee. Het lukt Adam om de hackaanval te stoppen en de basis stort in. Dat is waar Human Revolution eindigt en Mankind Divided begint.
Icarus
De collectieve hackaanval heeft zachtjes gezegd een hele zure smaak in de monden van ‘normale’ burgers achtergelaten. Als gevolg daarvan worden op vele plekken in de wereld augmented burgers als een gevaar voor de samenleving gezien. Tijdens de collectieve hackaanval verloren de augmented controle over hun lichaam en vielen willekeurige burgers aan, met vele doden en gewonden tot gevolg.
Sarif Industries gaat ten onder en Adam Jensen werkt nu als Interpol agent. Mankind Divided begint met een missie in Saudi-Arabië waarbij hij moet infiltreren in een schuilplaats van een terroristische organisatie om een undercoveragent tijdens een wapendeal te beschermen. De missie verloopt niet zoals gepland. En nadat er een andere onbekende organisatie zich in de wapendeal mengt, raakt Adam Jensen bewusteloos.
In zijn bewusteloze toestand krijgt Adam visoenen over de mensheid, de conflicten die er gaande zijn en ziet hij zichzelf: als Icarus met brandende vleugels die naar beneden stort. Het is een krachtig beeld wat vragen op roept: gaat de mensheid te ver met de technologie? Wat is Adam zijn rol? Waar gaat het naar toe met de mensheid?
Geheime wapens
Eenmaal hersteld vertrekt Adam naar Praag om in contact te komen met een bondgenoot. Alleen tijdens de ontmoeting bij een treinstation vindt er een terroristische aanslag plaats. Adam en zijn kameraad komen er zonder al te veel kleerscheuren vanaf maar er is wel iets vreemds aan de hand met zijn augmentations, ze functioneren niet meer naar toebehoren en hij brengt een bezoek aan de plaatselijke augmentation-techneut. De techneut herstelt Adam zijn functies maar komt tot de grote ontdekking dat Adam geheime augmentations heeft die niet op de normale markt zijn te verkrijgen. De geheime augs bestaan uit een aantal toffe speeltjes zoals een kanon wat een schokgolf veroorzaakt en alles in zijn pad om ver blaast, de mogelijkheid om op afstand computers, camera’s en robots te hacken of een tijdelijke bewustzijns-boost waardoor alles in slow-motion raakt en je meer tijd hebt om te reageren.
“De stad leeft en je wordt haast opgeslokt door alles wat om je heen gebeurt!”
Een paar van de geheime augs zijn erg verwant aan andere opties in het spel. Zo is er de Titan Shield augmentation waarmee je immuun bent voor alle fysieke schade. Dit is ook ten koste van een hoog energie gebruik. Aardig, maar je kan ook voor de standaard Rhino Dermal Armor gaan die fysieke schade vermindert zonder dat je het hoeft te activeren. Een ander voorbeeld is de TESLA augmentation, een krachtige taser waarmee je op afstand geruisloos iemand mee kan uitschakelen. Met upgrades kan je tot wel vier targets neerhalen. Ook heb je de mogelijkheid om een stun-gun te dragen, alleen kan je daar slechts één target tegelijkertijd mee neerhalen.
Hoog energieverbruik
De geheime augmentations zijn net als normale augmentations te ontgrendelen met skill points (in de vorm van Praxis kits). Echter zit hier een bijwerking aan vast: de geheime augs vreten energie en als je het energieverbruik niet binnen de perken houdt kan je last krijgen van storing. De techneut vertelt dat het ook mogelijk is om normale augmentations, permanent, uit te schakelen om het energie verbruik binnen de perken te houden. Je hebt als speler de keuze om te bepalen welke augmentations bij jouw speelstijl passen. Het spel is natuurlijk ook door te spelen zonder gebruik te maken van de geheime augmentations en heel, heel misschien is er de mogelijkheid om van alles gebruik te maken via omwegen.
Het uitschakelen van augmentations om energie vrij te maken voor de geheime augs is helaas rommelig uitgewerkt. Je kan pas augmentations uitschakelen wanneer je skill points in een geheime aug stopt en je energie verbruik boven de 100 procent gaat. Daarbij komt dat je slechts augs kan uitschakelen waar je nog geen enkele skill point in hebt gestopt. Je kan je afvragen of het ook zin heeft om überhaupt augs uit te schakelen want de storingen zijn niet heel erg spel belemmerend.
Sneak of vecht
Zoals in vorige delen kan je zelf bepalen hoe je situaties aanpakt. Zo heb je de mogelijk om jezelf stilletjes in de schaduw te verstoppen en verder te komen zonder iemand fataal om te brengen. Het is ook mogelijk om zelf de diplomaat uit te hangen door gesprek te gaan met NPCs die je de weg versperen. Door informatie te verzamelen, bewijzen en zelfs bepaalde augmentations te gebruiken kan je anderen overtuigen dat je er langs moet. Mocht dit niet lukken, of je hebt hier totaal geen zin in kan je ook al schietend met het ruime wapenarsenaal de weg vrij maken. Wapens zoals assault rifles, sniper rifles en shotguns heb je tot je beschikking en deze zijn ook van upgrades te voorzien.
In Mankind Divived zit een opgepoetst coversysteem. Zo is het mogelijk om met een druk op de knop achter objecten te schuilen, waarmee de camera naar een third-person view gaat. Je kan vervolgens rond de voorwerpen in een gebukte houding blijven sluipen of schieten en met behulp van richtlijnen naar andere schuilplekken verplaatsen. Heel erg vernieuwend is het niet maar het speelt lekker weg.
De stad is Praagtig
Mankind Divided speelt vrijwel geheel af in Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Daar voeg ik aan toe dat dit een van de prachtigste steden is die ik ooit in een videogame heb gezien. De stad leeft en je wordt haast opgeslokt door alles wat om je heen gebeurt! Elke NPC heeft wel iets te zeggen over de stand van zaken, er gebeuren dingen en soms komt daar een zijmissie uit voort. Laat Praag in Deus Ex: Mankind Divided een schoolvoorbeeld zijn van hoe je een stad in een videogame levendig maakt.
De stad is verdeeld in meerdere districten. Het begint in het armere deel van Praag waar mensen het zwaar hebben om rond te komen en criminele bendes de scepter zwaaien. Via het metronetwerk kan je naar andere delen van Praag reizen. Tijdens het reizen dien je geduld te hebben want hier zitten laadtijden van ongeveer één minuut aan vast. Iets wat in deze tijd best zeldzaam is. De andere districten zijn een stuk chiquer dan de armoedige wijk waar je begint. Ze zijn ruimer, lichter en hebben een fraaiere architectuur, maar de mensen die er rondlopen zijn stukken hatelijker. De meesten hebben het niet zo op de augmented en als je bij ze in de buurt komt is het soort opmerking te verwachten dat je maar snel moet “oproesten”. Niet erg vriendelijk maar het toont de lelijke realiteit waarin de wereld van Deus Ex zich bevindt.
Sfeervolle zijmissies
In Praag begin je met een missie uit de hoofdverhaallijn die te spelen is wanneer het je uitkomt. Al lopend en pratend met NPCs in de stad krijg je vanzelf zijmissies. De zijmissies hebben vrijwel niks met het hoofdverhaal te maken maar sommige zijn qua setting zeker de moeite waard om te spelen. Dwalend door het riool kom je een man tegen die ernstig in de war blijkt te zijn, hij praat in vage termen en smeekt om het zoemende geluid te laten stoppen.
Naast hem bevindt zich een pad dat leidt naar een grote hal waar zich een cult bevindt: een groep mensen loopt er rond in gewaden en spreken over dat het beter is om samen in vrede en harmonie onder de grond te leven. Je wordt vervolgens begroet door hun leider op een gigantisch scherm en deze man heeft een force-field geactiveerd waardoor je geen geweld kunt gebruiken. Aan jou de taak om uit te puzzelen wat hier gaande is en om de mensen te bevrijden. Of niet, de keuze is aan jou. Persoonlijk raad ik aan om zoveel mogelijk zijmissies te spelen en elk hoekje en gaatje van Praag te ontdekken. De missies uit de hoofdverhaallijn zijn jammer genoeg bij elkaar niet heel erg lang.
Prestatie probleempjes
Grafisch is Mankind Divided prachtig. Human Revolution zag er 5 jaar geleden ook mooi uit, sindsdien zijn de systeemeisen flink toegenomen. Ik heb niet de allernieuwste videokaart in mijn PC zitten, maar de meeste games kan ik doorgaans op hoge settings spelen. Bij Mankind Divided gaat dat niet. Zelfs op lagere settings heb ik soms last dat het spel vast loopt, wat speelsessies erg kan verpesten. Erg jammer, waarbij ik op iets meer optimalisatie had gehoopt.
Foute praktijken
Persoonlijk wil ik nog iets kritisch zeggen wat los staat van de spelervaring: microtransacties. Er is een in-game shop beschikbaar waar Praxis Kits te koop zijn om zo sneller augmentations te ontgrendelen. Ik vind het een kwestie van slechte smaak om dit in een spel met een winkelprijs van 60 euro te stoppen. DLC zoals cosmetische outfits, wapens, extra missies etc. die later uitkomen is acceptabel. Om al je augmentations vanaf het begin te ontgrendelen door middel van er geld tegen aan te gooien verpest de ervaring. Ik weet niet wie de beslissing heeft doorgevoerd om microtransacties in Mankind Divided te stoppen, maar het lijkt mij dat Eidos Montréal never asked for this.
Conclusie
Deus Ex: Mankind Divided
Met Deus Ex: Mankind Divided heeft Eidos Montréal een tof tweede deel neergezet. Verwacht geen spectaculaire veranderingen ten opzichte van Human Revolution maar een paar nieuwe dingen zoals extra augmentations en een iets ander coversysteem. Als je PC de hoge systeemeisen aan kan, zijn de graphics oogstrelend. In plaats van heel de wereld rond te reizen verblijf je in en rondom de stad Praag die prachtig tot leven is gebracht. Als je hebt genoten van Human Revolution moet je Mankind Divided zeker oppakken. Laat alleen de microtransacties alsjeblieft links liggen.
VOORDELEN
- Praag is een hoogtepunt in videogame steden
- Sommige nieuwe augmentations zijn cool om te gebruiken
- Strakke gameplay
- Leuke zijmissies
NADELEN
- Microtransacties not done in een spel als Deus Ex
- Niet heel erg geoptimaliseerd voor iets oudere hardware
- De hoofdverhaallijn-missies hadden iets langer gemogen
Reacties