De mensheid leeft op Super Earth en wil democratie verspreiden over het universum. Andere planeten moeten ook in vrijheid leven of ze het nou willen of niet. Maar er zijn drie rassen die roet in het eten gooien van democratie: de vieze bugs, de mysterieuze illuminates en de kille cyborgs vinden de mensheid vervelende bemoeials. Het resultaat is een intergalactische oorlog waar de mensheid in verstrikt in is geraakt. Gelukkig heeft Super Earth een elite team van krijgers om de oppositie een kopje kleiner te maken en dat zijn de Helldivers.
Helldivers is een top-down sci-fi co-op shoot ’em up game van Arrowhead Studios. Jij bent een Helldiver en je reist door het heelal om missies te voltooien op diverse planeten. Het heelal is opgedeeld in drie verschillende gebieden waarin een vijandig ras de baas is. Samen met drie andere Helldivers voer je tijdens missies taken uit zoals bodemonderzoek, het opzetten van satellieten, opruimen van mijnenvelden en het uitschakelen van vijandige rakettensilo’s.
Heel veel speelgoed
Een Helldiver gaat niet aan de slag met lege handen. Er is een ruim arsenaal aan verschillende wapens die je gaandeweg vrij speelt. Ontwikkelaar Arrowhead Studios had een aantal jaar geleden succes met de comedy action RPG Magicka. In dat spel moest je de juiste toetsen achter elkaar indrukken om spreuken te gebruiken. Deze mechanic hebben ze ook gebruikt voor Helldivers om stratagems op te roepen. De stratagems zijn extra hulpmiddelen ter ondersteuning in de strijd, zo zijn er luchtaanvallen met tapijtbommen, dodelijke laserstralen en raketsaldo’s. Het kunnen ook gebruiksvoorwerpen zijn die je kan oproepen. Bijvoorbeeld extra munitie, jetpacks, drones die het gebied scannen, auto-turrets, missile launchers en ga zo maar door. Let goed op wanneer je een stratagem gebruikt, er zal een zendertje liggen waar de goederen neerkomen en als je daaronder staat wordt je geplet door de droppod!
Gatver, larven
Helemaal tof zijn de voertuigen, je kan in een APC (soort van zwaargepantserd minibusje) met zijn vieren rondrijden. Waarbij iemand rijdt en de andere drie inzittende schieten met de bijgeleverde turrets. Mijn persoonlijk favoriet is de walker exosuit, dit is een soort gevechtsrobot waar een Helldiver in kan kruipen en gewapend met een minigun en een salvo aan doelzoekende raketten kan je alles neermaaien. Al deze speeltjes kan je ook een paar keer upgraden met research points. De research points verzamel je door op een planeet samples (monstertjes) mee te nemen. Het verschilt per ras wat voor samples er te vinden zijn, zo hebben de bugs vieze larven die je mee mag zeulen. Blech.
De grond is lava
De planeten die je bezoekt verschillen qua klimaat. Er zijn bosrijke planeten met veel beschutting, woestijnachtige planeten, zompige moerassen om door heen te banjeren. Ijskoude planeten met sneeuw waardoor je niet hard kan rennen en er zijn lavaplaneten met gevaarlijke minivulkaantjes. Het is heel belangrijk dat je je uitrusting afstelt op de soort planeet die je bezoekt en welk ras je daar tegenkomt.
“Elke Helldiver speelt een rol in de galactische oorlog”
Weet tegen wie je vecht
Op elke planeet lopen vijandige patrouilles rond en als ze je in de gaten krijgen roepen ze versterking op. Elk ras heeft unieke units waar je andere strategieën voor moet gebruiken. Zo is er een gigantische bug die zijn kop met tentakels onder de grond stopt en waar de Helldivers zich bevinden zijn tentakels wild in het rond laat slaan. Twee klappen van zo’n tentakel en je bent er geweest. De illuminates zijn vreemde aliens die heel defensief zijn ingesteld. Zij hebben onder anderen snipers en een soort bolvormige-tank die een forcefield opzet waar je niet door heen kan lopen, slechts een jetpack kan hierover heen vliegen. De cyborgs waren ooit mensen die in opstand tegen Super Earth zijn gekomen. Zij bezitten een enorme hoeveelheid vuurkracht, verwacht krachtpatsers met minguns als armen en heuse tanks die alles in hun weg kapot schieten. Elk ras heeft ook zijn eigen eindbaas en daar mag je je borst voor nat maken, het is een hele klus om ze te verslaan.
Iedereen draagt bij in de strijd
Elke Helldiver speelt een rol in de galactische oorlog. Wanneer je op je ruimteschip het overzicht van heelal bekijkt zie je welke sectoren de Helldivers in hun bezit hebben en waar de vijand aan het aanvallen is. Wanneer je in een sector een missie voltooit krijg je influence-punten gebaseerd op je prestaties. De influence-punten worden toevoegd aan de poel waar alle andere spelers van Helldivers aan bijdragen. Als er genoeg punten in een bepaalde tijd (meestal 48 uur) verzameld worden dan krijgen de Helldivers de sector in handen. Anders wint de vijand de sector en kan een van de hoofdsteden van de Helldivers worden aangevallen. De vijand zal altijd proberen door te dringen tot Super Earth en het is topprioriteit voor iedereen dat Super Earth beschermd wordt. Het kan ook dat als het goed gaat de hoofdplaneet van een vijandig ras wordt bestormd door Helldivers. Als het lukt dan is die vijand verslagen en is de kans om de galactische oorlog te winnen een stap dichterbij. De galactische oorlog kan gewonnen worden en Super Earth zal dan zegevieren over het universum. Daarvoor moeten alle vijandige rassen verslagen worden. Vervolgens zal het spel zichzelf resetten en begint de strijd opnieuw.
Iets minder orkest graag
Ik heb mij ontzettend vermaakt met Helldivers, de vuurgevechten zijn spannend. De wapens en stratagems zijn divers en bieden ruimte om mee te experimenteren. Maar zo heeft Helldivers ook een paar minpuntjes. Laat ik beginnen met de soundtrack, er is gekozen voor een opzwepende orkest wanneer de strijd los barst. Bij elk ras waar je tegen vecht zit orkest soundtrack eronder met slechts minimale verschillen qua geluid. Het luistert absoluut niet verkeerd maar het is wel eentonig. Een ander punt wat sommige spelers tegen de borst kan stuiten is dat het spel tegen het einde een soort van grind wordt. Als je je al je stratagems wilt upgraden kost het wel wat tijd om genoeg research points te verzamelen. Doorgaans werkt het het best om dit op iets makkelijkere planeten te doen en de uitdaging op de moeilijkere planeten op te zoeken.
Conclusie
90
Helldivers is simpelweg een hele leuke co-op game met goede mechanics en attributen. Het is het beste om met vrienden te spelen maar als je die niet hebt zijn er genoeg willekeurige spelers online om mee samen te knallen. Er is ook een aardig pakket aan DLC te koop maar dit is optioneel, bijna alles wat je in de DLC kan kopen zit ook in de standaard game. Wil je echt al het speelgoed hebben dan is het verstandig om meteen voor de Digital Deluxe versie te gaan.
Pluspunten
+ Veel verschillende wapens en stratagems
+ Samenwerking en strategie nodig om te slagen
+ Vijanden hebben ieder unieke units
+ Vrijheid om zelf te bepalen op wat voor planeet je wilt spelen
Minpunten
– Soundtrack valt in herhaling
– Het spel kan soms een beetje grinden worden
Reacties