Hyper Light Drifter is een gloednieuwe action-adventure game met prachtige pixel art. Als beginnend avonturier genaamd de ‘Drifter’ ga je in een veelzijdige buitenaardse wereld op zoek naar de bron van een vernietigende kracht. Onderweg vecht je tegen hordes monsters en andere wezens plus een aantal pittige eindbazen. Het is een spel van geen woorden maar daden en in deze review lees je waarom.
Een oude beschaving van reusachtige wezens, in één klap weggevaagd door een alles vernietigende kracht. Verstikkende duisternis waar een kwade entiteit zich verstopt. Het zijn de visioenen waar de Drifter mee wakker wordt en zijn reis begint. Een andere avonturier heeft zich over je ontfermd en je naar de dichtstbijzijnde stad meegenomen. Vanuit daar heb je de vrijheid om drie windstreken: oost, west, noord en later zuid te bewandelen. De stad is als een soort thuisbasis waar je upgrades kan kopen. Het is een drukbevolkte plek met diverse bewoners, dat te vergelijken is met de beruchte bar Mos Eisley op Cantina uit Star Wars. Tekst is in dit spel vervangen voor buitenaardse hiërogliefen. Als een NPC iets verteld gebeurt dit altijd aan de hand van fraaie stripachtige afbeeldingen.
Pijlsnel
Het arsenaal van de Drifter bestaat uit een zwaard en een pistool. Later in de game vind je nog een aantal andere vuurwapens en een soort granaat. Je kan ook vliegensvlug dashen om enemies en projectielen te ontwijken. Beheersing van het dashen is een must wil je overleven in de wereld van Hyper Light Drifter. De combat tegen enemies is heel soepel: slash met je zwaard, schiet met je vuurwapens of gooi een granaat. Soms dropt een vijand een klein vierkant chipje, verzamel vier van die chipjes en ze vormen samen een grotere chip. Dat is de valuta van HLD en je gebruikt het om upgrades voor je wapens, health of je dash skill te kopen.
Cryptisch
De spelwereld van Hyper Light Drifter is verdeeld in 4 windstreken: noord, oost, zuid en west. Met uitzondering van de zuidelijke area kan je elke kant op gaan. Dit zorgt voor een aangenaam stukje keuzevrijheid. In elke area zijn drie doelen: activeer een minimum aantal ‘pilaren’, versla de boss en activeer een grote beacon. De pilaren en beacons activeren een bepaald ‘iets’ wat in het midden van de stad ligt en zijn de sleutel om verder te komen. HLD barst trouwens ook van de secret areas. De chips om upgrades mee te kopen zitten soms heel goed verstopt. Iedereen die alles 100 procent wil verzamelen moet elk hoekje, randje en gaatje uitpluizen in dit spel.
”De overwinning krijg je niet cadeau en dat maakt dit fraaie spel leuk om te spelen!”
Beeldend
Naast het verhaal over de zoektocht van the Drifter naar de mysterieuze kracht hebben de verschillende areas een achtergrondverhaal. Zonder al te veel verklappen was mijn favoriete verhaal waar een maniac met magische krachten het volk tot waanzin dreef en de stad vernietigde. Het thema van de areas sluiten naadloos aan op de achtergrondverhalen en dat werkt meeslepend. Elke area heeft bijpassende vijanden met eigen aanvallen. De areas verschillen niet extreem qua moeilijkheidsgraad, maar er zit een boss tussen die iets makkelijker is dan de rest.
Vage map
De speelwereld van HLD is aardig groot en heeft net als bij vele andere games een map. De map heeft twee lagen: een geheel overzicht en een ingezoomde laag van waar je staat. Alleen geeft de ingezoomde laag geen duidelijk beeld van waar je staat, het is meer een schatting dan exacte precisie. Op dezelfde laag zijn ook paarse lijnen zichtbaar die voor verwarring zorgen, zijn het tunnels, deuren of iets anders? Het is mij niet duidelijk geworden. Een ding is er wel goed gedaan: de hoofdstad en elke area hebben elk een warp point. Daar kan je ten alle tijden naar toe teleporteren en dat bespaart nodeloos backtracken.
Goede herhaling
De combat van Hyper Light Drifter werkt soepel, de verschillende vuurwapens zijn leuk om te gebruiken. De hoeveelheid skills is in orde voor de 8-10 uur dat je met het spel bezig bent. Alleen mist het een beetje in effectief gebruik van de meeste skills en wapens. Bij het gros van de enemies is een simpele dash heen en weer plus drie keer slashen genoeg. Sommige enemies hadden iets uitdagender mogen zijn, om de speler uit te lokken om alles uit de kast te halen. Vergis je niet want elke area blijft een uitdaging. Daarbij moet je ook moeite doen om de eindbazen aan het einde van de areas te verslaan. De overwinning krijg je niet cadeau en dat maakt dit fraaie spel leuk om te spelen.
Conclusie
90
Hyper Light Drifter is een prachtig pixel pareltje voor liefhebbers van het action-adventure genre. Het spel lokt je aan de hand van fraaie beelden om de wereld te verkennen. Er is niets mis met de gameplay alleen had er iets meer variatie in gemogen. De vier verschillende areas hebben elk een thema waarbij alle enemies, de sfeer en details kloppen. De map is niet helemaal duidelijk gemaakt, dus pas daar mee op. In het geheel biedt het spel tussen de 8-10 uur gameplay. Als je alles wilt verzamelen kan je daar nog een aantal uren bij op tellen en dan is er nog een new game plus waarmee je je kan vermaken. Dash en slash met veel plezier, Drifter!
Pluspunten
+ Machtig mooie pixel art
+ Goed doordachte wereld en areas met een eigen verhaal
+ Soepele gameplay
+ Secrets
+ Eindbazen
Minpunten
– Geen duidelijke map
– Combat mist een beetje diepgang
Reacties