Marvel is de laatste jaren niet meer weg te denken. Elk jaar brengt de uitgever meerdere films uit waarvan minsters één film waarin een Avenger superheld centraal staat. Het Marvel universum bestaat inmiddels uit honderden personages en dat is natuurlijk ideaal voor een Lego game. Zo werkte TT Games na het uitbrengen van LEGO Marvel Super Heroes in 2013, aan Lego Marvel’s Avengers. Voor de tweede keer kunnen we met The Avengers aan de slag in een grote open wereld. Het verhaal bestaat gedeeltelijk uit de twee Avengers films, maar weet deze game net zo goed over te komen als die films?
Persoonlijk is Marvel mijn favoriete filmuitgever. Ze weten altijd goede films neer te zetten met een sterk plot, veel actie en mooie cameraperspectieven. De Lego games speelde ik vroeger en waren altijd vermakelijk, maar werden na een tijdje voor mij te eentonig. Toen ik te horen kreeg dat een Lego Marvel Avengers game aan zat te komen keek ik hier erg naar uit.
Direct in actie
Vanaf het begin van de game belandt je in de actie. De spectaculaire openingsscène van de tweede Avengers film is ook de opening van de game en al snel wordt het mogelijk om tussen verschillende Avengers te spelen. Zo gebruikt Hawkeye zijn pijl en boog en kan hij bommen afvuren. Black Widow heeft haar gun en haar onzichtbare modus zodat ze niet gezien wordt en The Hulk kan natuurlijk zoveel mogelijk objecten verwoesten. Opvallend is dat Black Widow in de films niet onzichtbaar kan worden, maar deze mogelijkheid wel in de game heeft.
Samenwerken is nodig
Ook de andere Avengers zoals Iron Man, Captain America en Thor komen in de game voor. Tony heeft het voor het kiezen en kan vier verschillende Iron Man kostuums dragen. Het leuke aan zowel Iron Man als Thor is dat ze beide kunnen vliegen. Tijdens missies en ook in de open wereld hebben deze personages vanuit de lucht een goed overzicht over alles wat op de grond gebeurd. Alle Avengers hebben hun eigen wapens waarmee ze kunnen aanvallen en soms dienen ze samen te werken. De levels zoals we die van de Lego games kennen zijn af en toe nogal puzzelen. Zo dien je soms deuren te openen door eerst Captain America’s schild te gooien waarna Hawkeye een bom gooit. Ook The Hulk is soms handig om deuren open te breken evenals Iron Man’s laserstralen om de ingang van een schip te openen.
Iron Man vs. The Hulk
Quick-time events zijn ook aanwezig en ontstaan niet alleen in gevechten. Zo heeft Captain America als enige Avenger de mogelijkheid om met zijn schild springend een vlam te doven. De quick-time events tijdens gevechten zijn erg tof en al helemaal in het gevecht tussen Iron Man en The Hulk, dat in de tweede Avengers film voorkomt. In dit gevecht is Iron Man dankzij de Hulkbuster sterker dan ooit en met de verschillende cameraperspectieven ziet dit gevecht er episch uit.
Filmisch
Cutscenes worden tijdens en na elke missie getoond en zien er filmisch uit. Omdat ik de tweede Avengers film nog niet zo heel lang geleden heb gezien kwam ik scenes tegen die ook in die film voorkwamen. Dat de gameplay sterk staat en weinig filmgames echt goed zijn, laat zien dat deze game een van de weinige goede filmgames is. Maar dat de game veel af heeft van de Avengers films is ook een nadeel. Zo is bekend dat de filmacteurs hun stem aan hun personage in de game hebben verleend. Helaas klinken de voice-overs alsof ze regelrecht uit de films zijn geknipt, dan dat ze in een microfoon in de TT Games studio zijn ingesproken. Daarbuiten kent de game net als de films ook heerlijke humor, zoals een kip die vanuit het niets in cutscenes voorbij komt of Stan Lee die weer eens in de problemen zit of als oude man denkt een wijze les te geven.
Hub wereld
Naast de in totaal 15 speelbare missies die bestaan uit het script van de twee Avengers films, bevat de game ook een hub wereld. Als speler zit je in een ruimteschip en heb je een uitzicht op de aarde. Vanuit de ruimte kan een hub locatie gekozen worden. Acht locaties zijn te bezoeken waarvan Manhattan de grootste is. Deze zakelijke district van The Big Apple bestaat uit een open wereld waar auto’s rond rijden en mensen op straat lopen. Een levendige locatie dus. Onder andere het hoofdkantoor van Marvel, de Avengers toren en het Avengers complex zijn hier te bewonderen. Een nadeel aan Manhattan is dat enkel de Avengers toren daadwerkelijk bezocht kan worden en alleen wanneer je Iron Man als personage hebt gekozen. Een open wereld, maar helaas met dichte gebouwen. Gelukkig zijn daar ook nog Malibu, Washington D.C., Asgard, Zuid-Afrika, Barton Farm, Sokovia en de S.H.I.E.L.D. basis. Malibu is de plek waar het huis van Tony Stark staat. Op deze locatie zijn onder andere Trevor Slettery, Amadeus Cho en natuurlijk Tony’s vrouw Pepper te vinden. Bij elk van deze personages is een quest speelbaar waarna aan het eind een van deze personen als speelbaar personage ontgrendeld wordt. Helaas bestaat Malibu enkel uit het huis van Tony Stark en is dus niet zo groot als de open wereld hub van Manhattan.
Herhalende quests
Ook de andere locaties zijn niet al te groot en bevatten bijna allemaal dezelfde soorten quests. Washington D.C. bestaat slechts uit het plein met het Washington Monument en Asgard bestaat uit Loki’s gouden paleis met watervallen eromheen. Het schip uit de tweede Avengers film in Zuid-Afrika is ook een locatie, maar als hub is het niet mogelijk om naar binnen te gaan. Alleen het gebied rondom het schip is toegankelijk om quests te spelen. Barton Farm is de boerderij waar het Avengers team in de tweede Avengers film onderdook en Sokovia is ddee inmiddels zwevende stad uit die film. Tot slot is de S.H.I.E.L.D. basis te bezoeken, maar ook hier is het niet mogelijk om naar binnen te gaan. Al met al zorgen de 8 locaties en de 15 hoofdmissies voor een vermakelijke Lego game die geen enkel moment gaat vervelen.
”De 8 locaties en de 15 hoofdmissies zorgen voor een vermakelijke Lego game die geen enkel moment gaat vervelen!”
Alle eerder gespeelde verhalende missies zijn achteraf te herspelen, waardoor je altijd nog terug kunt keren om niet eerder gevonden gouden Lego blokjes te vinden. De personages die je in de loop van de game ontgrendeld zijn uiteindelijk in elk uitgespeelde missie en in de hub te kiezen. Hierdoor zijn zelfs nieuwe locaties in uitgespeelde levels te vinden en daardoor blijft de game boeiend.
Conclusie
75
Na jaren geen Lego game te hebben gespeeld ben ik weer helemaal terug in de franchise dankzij Lego Marvel’s Avengers. Voor zowel Marvel als Lego game fans is dit zeker een aanrader, maar ook voor geïnteresseerden in open wereld games is deze game het spelen waard. Manhattan bestaat uit een redelijk groot gebied waar je in rond kunt rijden. En mocht je Iron man zijn, dan kan je zelfs naar de Avengers toren vliegen. Echter zijn er maar weinig gebouwen in Manhattan te bezoeken. Het grote roster aan personages zorgt ervoor dat de hoofdmissies een replay waarde hebben. evenals het ontdekken van de andere zeven locaties. Helaas kennen deze locaties als nadeel dat ze bijna allemaal dezelfde quests bevatten. Desalniettemin is Lego Marvel’s Avengers een game met genoeg content waar uren speelplezier uit te halen valt.
Pluspunten
+ Filmische animaties en cutscenes
+ Grote open wereld waarin genoeg uren gespeeld kan worden
+ Het grote roster aan personages
+ Humor
+ Replay waarde
+ Hub wereld…
Minpunten
– …maar niet alle gebouwen in Manhattan kunnen bezocht worden
– Elke hub heeft bijna dezelfde quests
– De voice-overs klinken alsof ze letterlijk van de films zijn overgenomen
Reacties