Hoeveel franchises bestaan er die divers genoeg zijn om te zeggen dat ze een crossover met zichzelf kunnen hebben? Los van het cliché en chaotische plotpunt dat tijdreizen heet zijn dat er niet veel. Toch heeft Mario met al zijn alternatieve series dit voor elkaar weten te krijgen. En goed ook.
De Mario brothers franchise is onderhand zo veelzijdig dat het geen verrassing meer is dat er ook roleplaying games van zijn. Vroeger heeft de Goomba-stompende snorremans al veel succes behaald met Super Mario RPG op de SNES, waarna over de jaren daarna meer spinoffs zijn ontstaan van dat concept. Zo kreeg de Nintendo 64 Paper Mario, die toentertijd zelfs nog onder de werktitel Super Mario RPG 2 ging, en verscheen er op de GBA Mario and Luigi Superstar Saga. Beide titels werden succesvol genoeg om meerdere vervolgen te krijgen. Nu slaan beide series de digitale handen in één in de crossover game Mario & Luigi: Paper Jam.
Kruisbestuiving
De Mario & Luigi serie en de Paper Mario serie mogen dan wel beiden RPG’s zijn, toch hebben ze hun unieke stijl. De twee series zitten allebei bomvol met gortdroge humor, maar toch op een andere manier. Ze hebben beiden een ander vechtsysteem, waarbij Paper Mario het sinds de Wii al op een compleet andere boeg heeft gegooid door weg te struinen van de turn-based formule. Het level systeem is in beide series ook anders. Ik kan zo wel doorgaan maar je ziet dus dat er ondanks hun gelijke aard veel verschil is. Toch komen de twee spellen heel natuurlijk samen.
Jam on it
Hoewel het een samenkomst van twee series is lijkt de ene serie, in dit geval Mario & Luigi, toch meer vertegenwoordigd dan de ander. Het verhaal speelt zich ook af in de wereld van de Mario & Luigi serie. Door een magisch boek komen de papieren evenbeelden tot leven in hun wereld, wat dus allemaal problemen oplevert. Je speelt als Mario, Luigi en Paper Mario en baant je een weg door the Mushroom Kingdom. De interactie tussen de twee series is grappig om te zien en werkt goed. Bowser die in strijd is met zijn papieren zelf om wie er nou de baas is blijft bijvoorbeeld komisch. Zowel artistiek als creatief zijn de twee dus een goede match. Helaas is het wel zo dat door het delen van de spotlight de charme van beide series een beetje onderdrukt wordt.
“Ik kan zo wel doorgaan maar je ziet dus dat er ondanks hun gelijke aard veel verschil is. Toch komen de twee spellen heel natuurlijk samen.”
Lol met levelen
Omdat het een RPG is kun je er natuurlijk donder op zeggen dat je flink wat ervaringspunten gaat verzamelen. Je personages moeten nu eenmaal sterker worden. Deze verzamel je zoals gebruikelijk door het verslaan van vijanden. Gevechten vinden turn-based plaats, dus je valt omstebeurten aan. Tijdens jouw aanval moet je, afhangend van het personage en de aanval, bepaalde inputs invoeren om de aanvallen goed te laten werken. Dat is niet alles. Je kan namelijk tijdens de aanval van een vijand ervoor kiezen om te blokkeren of een tegenaanval te doen. Blokkeren is makkelijker te doen dan een tegenaanval, maar hierdoor loop je wel alsnog schade op. Een tegenaanval brengt meer risico met zich mee, maar als je het aanvalspatroon van je vijand goed kent kun je er schadeloos vanaf komen en zelfs nog extra schade op je vijand doen. Dit systeem zorgt ervoor dat je het spel constant input moet geven waardoor de turn-based gevechten leuker en meer interactief zijn.
Als Mario en Luigi kun je op meerdere manieren aanvallen. Je kunt bijvoorbeeld op een vijand springen of naar je hamer grijpen. Daarnaast heb je ook nog “Bros. Attacks”. Deze aanvallen hebben een maf tintje en doen meer schade, als je de juiste knoppen indrukt natuurlijk. Paper Mario kan ook op vijanden springen en heeft ook zijn hamer, maar kan zichzelf daarnaast vermenigvuldigen om deze “clones” vervolgens aan zichzelf te plakken. Het kost wel een beurt, maar dan heb je wel wat. Door de meerdere lagen kan Paper Mario per laag meer schade doen. Krijg jij zelf schade dan verlies je wat lagen.
Ori-game-i
In dit spel volg je een verhaallijn, maar ben je nog vrij om andere dingen te doen. Er zijn quests te vervullen en geheime plekjes te vinden in de wereld met de verschillende krachten die je vrijspeelt. Het spel wisselt zo nu en dan leuk af met Papercraft Battles. In deze gevechten bestuur je een grote kartonnen “mecha”. Door middel van beuken kun je andere vijanden uitschakelen. Deze gevechten gaan misschien niet heel diep, maar zijn wel vermakelijk.
Conclusie
80
Hoewel het moeilijk is om twee series vlekkeloos samen te voegen komt dit spel wel aardig dichtbij. De focus ligt voornamelijk op de Mario & Luigi serie, waardoor de Paper Mario serie soms wat in de achtergrond verdwijnt. Dat is jammer, maar dat maakt het spel niet minder leuk. Je krijgt in dit spel ook veel te maken met een goede dosis afwisseling. Deze afwisseling houdt het spel vers. De humor van beide series is weer top notch! Het is niet de beste Paper Mario of Mario & Luigi game, maar zeker de aandacht waard.
Pluspunten
+ Afwisselend
+ Humor is top
+ Creatieve uitwerking
Minpunten
– Meer focus op Mario & Luigi dan Paper Mario
– Wereld niet altijd even overzichtelijk
Reacties