Plants vs. Zombies, een game waarin planten een huis moeten verdedigen tegen zombies. Het is alweer zeven jaar geleden dat dit concept werd ontwikkeld in een videogame voor PC. In 2011 nam Electronic Arts de makers achter deze game, PopCap Games, over. Sindsdien bracht de studio een sequel uit die enkel voor mobiele apparaten speelbaar was, maar gooide de franchise daarna volledig op de schop om vervolgens in 2014 een multiplayer third-person shooter van Plants vs. Zombies uit te brengen. Sinds kort is daar de sequel op deze shooter die mij erg deed verbazen.
Als kind speelde ik vaak Plants vs. Zombies op PC. Het verdedigen van een huis tegen een horde zombies door planten in de voortuin te plaatsen was erg verslavend. De diverse planten en overige personages zoals de aardappel en kersen waren altijd tof om met zonnebloempunten aan te schaffen. De sequel heb ik ook nog gespeeld, maar helaas ben ik daarna gestopt met de franchise.
Garden Warfare 2 deed mij daarom verbazen hoe de franchise de laatste jaren sterk is veranderd. Een 3D game met nog meer verschillende soorten planten en zombies uit het plantaardige of ondode brein van PopCap. Wat voor brein die ontwikkelaar ook heeft, ze weten zeker vermakelijke games neer te zetten.
Chaotische multiplayer
Garden Warfare 2 vereist een internetverbinding om te spelen en draait volledig om de multiplayer actie. De actie is al vanaf het begin van een multiplayer match te beleven en is soms nogal chaotisch. Doordat de franchise een online 3D open-wereld game is geworden is het tactisch nadenken over het plaatsen van planten niet meer van toepassing. Elke speler kan in een multiplayer match alle kanten op waardoor de planten en zombies op het slagveld door elkaar heen rennen. Elke plant en zombie heeft zijn eigen aanvallen en met de LB, RB en Y-knop kunnen speciale aanvallen uitgevoerd worden. Deze aanvallen variëren van als zombie zijnde in het wild rond schieten en het afvuren van een raket tot aan rollen als een bal, vliegen en het plaatsen van landmijnen als plant zijde toe. Chaotisch maar wel tof om dit allemaal bij elkaar te zien.
Superman en een Z-mech
Het aanbod aan personages is redelijk groot. Zo zijn er 7 klassen zombies en 7 klassen planten speelbaar die allen vier keer geüpgraded kunnen worden naar andere vormen. Zo heb je de zombie class Super Brainz, die onder andere een elektrische en giftige vorm heeft. De standaard Super Brainz draagt een gele cap en kan lasers afvuren. Een soort Superman met lasers die door de Y-knop te gebruiken in het wild rond kan draaien. Een andere zombie is de Foot Soldier, die een raket op zijn rug heeft zitten en deze met de RB-knop kan afvuren. Een van de grappigere zombie classes is de Imp. Zoals zijn naam al doet vermoeden is dit een kleine lompe zombie. Veel heeft hij dus niet te bieden, behalve dat hij een Z-mech kan oproepen. Dit is een suit waarmee de Imp kan vliegen en een stuk krachtiger wordt om planten te verslaan.
Geiten en een vleesetende plant
Eèn class aan de kant van de planten deed mij veel denken aan de originele game. Dit is de Cactus class die de bekende landmijnen en aardappelschilden uit de originele game kan neerzetten. Deze class is zeker handig om jezelf en ook teamleden in de online multiplayer te verdedigen tegen de zombies. Met de online chaos weet je nooit vanuit welk punt je neergeschoten wordt en verdediging is daarom erg belangrijk. De Cactus class heeft ook de mogelijkheid om te vliegen en veranderd op zo’n moment in een vliegend stukje knoflook. De Chomper class daarentegen kan precies het tegenovergestelde doen. Dit zijn vleesetende planten die onder de grond kunnen kruipen en een zombie van onder vandaan opeten. De plant Rose kan met haar toverstaf zombies tijdelijk omtoveren tot geiten. Humor ontbreekt dus zeker niet in de game.
De achtertuin wereld
Bij het opstarten van de game kom je in de Backyard Battleground terecht. Dit is de hub en ook de 3D wereld versie van het huis uit de eerste Plants vs. Zombies game. Pal tegenover staat een huis met een donkerpaarse gloed dat als thuisbasis van de zombies dient. Het leuke aan de hub is dat bij het huis van de planten van alles te doen is. Zo is in de garage de robot Crazy Dave-bot3000 aanwezig die samen met Dr. Patient een aantal opdrachten geven die de campaign van de game vormen. Een van deze opdrachten is het verslaan van enorme geiten. Na het voltooien van deze opdrachten wordt een nieuwe modus ontgrendeld. De monologen die Crazy Dave-bot3000 tegen jou als speler voert zijn soms nogal langdradig en zijn misschien soms te moeilijk voor kinderen om te volgen. Want Plants vs. Zombies blijft natuurlijk nog altijd een PEGI 7 game. Maar de chaotische online gevechten die met verschillende classes te spelen zijn zorgen ervoor dat ook oudere spelers geïnteresseerd blijven in de gameplay. Bij het huis van de plannen in de hub is het ook mogelijk om je statistieken te bekijken en te wisselen van personages.
”Garden Warfare 2 deed mij verbazen hoe de franchise de laatste jaren sterk is veranderd!”
Upgrade je planten en zombies
Bij het huis van de planten zijn ook booster packs te koop, waarin verschillende kaarten zitten. Deze packs kosten een bepaald aantal munten die te verdienen zijn door vijanden in de multiplayer te verslaan. Het verslaan van vijanden zorgt er ook voor dat je in level stijgt. Soms zit er een kaart tussen waarmee een nieuwe vorm van een personage ontgrendeld wordt. Hoe hoger het level van een personage is, des te meer kans op meerdere verschillende vormen van dat personage.
Buiten het huis zijn in de hub kleine quests speelbaar die bestaan uit mini-games zoals schieten op borden van een piratenschip. Het leuke hieraan is dat je gewoon door straatjes loopt en de sfeer in de cartoon achtige wereld goed ervaart. Er valt dus genoeg te doen in de hub, maar vergeet niet dat planten en zombies niet kunnen zwemmen waardoor je respawnt wanneer je in het water valt. Verder staat naast de garage een multiplayer portal waarmee online gespeeld kan worden. Een van de modi die ik persoonlijk erg leuk vond was Graveyard Ops. Hierin vecht jij als zombie samen met drie AI’s tegen de planten. Dit is dus het tegenovergestelde van de originele game, maar wees niet getreurd want in de mode Garden Ops speel je juist als plant en dien je een cirkel achtig gebied met kleine huisjes te verdedigen.
Tv-serie
De cartoon achtige stijl en de animerende cutscenes deden mij sterk denken aan een tv-serie en het zou mij daarom ook niet verbazen als Electronic Arts een Plants vs. Zombies animatie serie gaat aankondigen. Dit was ook al het geval bij de Raving Rabbids van Ubisoft en met de Angry Birds film in aantocht weet je maar nooit welke stap EA gaat zetten.
Conclusie
80
PopCap heeft met Garden Warfare 2 een erg toffe game neergezet die vol zit met content. De hub is leuk bedacht en hier valt ook genoeg plezier te beleven. Alleen is het een nadeel dat de game een internetverbinding vereist. De online matches zijn misschien soms te chaotisch doordat iedereen van hot naar her rent, maar met de vele classes en vormen aan planten en zombies is het zeker mogelijk om te overleven. Al helemaal wanneer met vrienden in co-op gespeeld wordt. De campaign bestaat uit slechts enkele opdrachten en mag in een eventueel toekomstig deel wat uitgebreider worden, maar vooralsnog draaien de Garden Warfare games om de online actie die met de vele modes zeker vermakelijk blijft.
Pluspunten
+ Speciale aanvallen van planten en zombies zien er tof uit
+ Goed aanbod aan planten en zombies…
+ … Die ook verschillende vormen kunnen krijgen
+ Super Brainz, Imp en Rose zorgen voor de nodige humor
+ Cartoon stijl
+ Toffe hubwereld met genoeg content…
Minpunten
– … Maar vereist een Internetverbinding
– Multiplayer soms te chaotisch
– Campaign bestaat uit slechts enkele opdrachten
– De game kan best pittig zijn voor kinderen
Reacties