Het is alweer 20 jaar geleden dat Remedy Entertainment het eerste deel in de Max Payne franchise uitbracht. De Canadese ontwikkelaar wist met deze franchise een geheel nieuw element te introduceren genaamd Bullet Time. De momenten dat de kogels in slow-motion het haar van het hoofd wist te blazen deed veel spelers verbazen. Een aantal jaar geleden bracht Remedy Entertainment een andere nieuwe IP uit, met dit keer de naam van de hoofdpersoon in de titel: Alan Wake. Deze game was een Microsoft exclusive. Met de komst van de Xbox One wilde de ontwikkelaar wederom een nieuwe IP uitbrengen die exclusief voor Microsoft is. Waar het bij Max Payne destijds bij Bullet Time bleef, zijn in Quantum Break maar liefst zes verschillende soorten krachten te gebruiken.
Quantum Break werd aangekondigd tijdens de onthulling van de Xbox One in mei 2013 en moest een game worden die de kloof tussen videogames en tv-series kleiner maakt. Pas op Gamescom 2014 werd door Remedy Entertainment een nieuwe demo van de game getoond. Oorspronkelijk moest Quantum Break in 2015 verschijnen, maar werd later uitgesteld naar begin 2016.
Littlefinger’s tijdmachine
Het eindresultaat is een game met een interessante verhaallijn. Als speler kruip je in de huid van Jack Joyce, die gespeeld wordt door acteur Shawn Ashmore (bekend als Icemen uit de X-men films). Een oude vriend van Jack, die hij tijdens zijn studententijd op de universiteit heeft leren kennen, nodigt hem uit om een kijkje te nemen bij zijn nieuwst gebouwde project, namelijk een tijdmachine. Deze vriend heet Paul Serene en wordt vertolkt door niemand minder dan Aidan Gillen (Littlefinger uit Game of Thrones!). Helaas gaat er iets niet goed met de tijdmachine, waardoor Paul in de tijd verdwijnt.
Niet te veel spoilers over het verhaal, maar uiteindelijk keert Paul terug als de baas van een enorme corporatie genaamd Monarch Solutions en doet hij er alles aan om Jack uit de weg te ruimen. Een strijd barst los en zowel in het heden als in het verleden dient Jack het een en ander te doen om ervoor te zorgen dat Paul’s plan niet slaagt. Dit doet Jack niet in zijn eentje, want ook zijn broer William Joyce speelt een belangrijke rol in het verhaal. William wordt gespeeld door Dominic Monaghan (bekend als Charlie uit de tv-serie Lost). Het is duidelijk te zien dat Microsoft en Remedy Entertainment niet de minste acteurs hebben ingeschakeld om een rol in deze game te vertolken en dit heeft er mede voor gezorgd dat het verhaal mij tot het einde vast greep.
TV-serie
Zoals genoemd bestaat het verhaal niet enkel uit de game. Aan het einde van elke act wordt een aflevering van de tv-serie Quantum Break getoond. Een aflevering duurt ongeveer 25 minuten en vertelt het verhaal dat zich binnen Monarch Solutions afspeelt. Het is hierdoor duidelijk waarom de makers voor acteurs als Shawn Ashmore en Aidan Gillen hebben gekozen. Namelijk omzat ze zowel in de tv-serie als in de game hetzelfde personage vertolken. Wil je de game spelen zonder aan het eind van een act een aflevering te zien? Dan kan je de aflevering ook overslaan en later in het hoofdmenu terugkijken.
Ontwijk de kogels
Aankomend op de gameplay heeft Quantum Break veel in zich. Jack heeft maar liefst zes verschillende soorten krachten en deze zijn niet al te moeilijk om te gebruiken. Als eerste is er Time Vision, die te activeren is met de Y-knop. Time Vision is te vergelijken met de Eagle Vision uit Assassin’s Creed en de opgelichte objecten die te zien zijn wanneer je de rechterstick indrukt in Rise of The Tomb Raider. Handig dus om bepaalde voorwerpen zoals wapens en collectables makkelijker te vinden. Met Time Shield (B-knop) activeer je een schild om je heen die de tijd vertraagt, waardoor kogels die aan komen vliegen niet direct op jou komen. Time Shield is dus handig om kogels te ontwijken en deze kracht heb je vaak tijdens gevechten nodig om te kunnen overleven. Een andere manier om kogels te ontwijken is met Time Dodge. Door op de LB-knop te drukken doe je een snelle verplaatsing en kan je binnen enkele seconden aan het einde van de straat zijn. Als deze optie in het echte leven bestond, dan kon elk mensen rennend een voorbij rijdende auto bijhouden.
Bevries de tijd
Het ontwijken van kogels door middel van een schild of door weg te rennen maakt het leven voor Jack een stuk makkelijker en dat is vooral te merken in de gevechten met vijanden. Door simpelweg dekking te zoeken en geen gebruik te maken van de krachten leg je al gauw het loodje. Time Rush komt ideaal uit wanneer meerdere vijanden tegelijk op jou af komen. Deze kracht is te gebruiken door de LB-knop ingedrukt te houden en hiermee zet je de tijd in het hele gebied stil en kan jij als enige persoon rond lopen. Eenzelfde optie is mogelijk om slechts de tijd stil te zetten op een bepaalde vijand. Door de RB-knop ingedrukt te houden wordt Time Blast geactiveerd en is het mogelijk om een tijdbal op een vijand te gooien. Als de vijand op ‘freeze’ staat kan je rustig aan het lood in zijn hoofd pompen, waarna hij neervalt zodra de tijd weer ‘aan staat’. Deze tijdbal hoeft nier per se gegooid te worden, want door de RB-knop één keer in te drukken ontstaat de tijdbal in een klein gebied, en dit wordt Time Stop genoemd. Er zijn genoeg verschillende soorten krachten te kiezen en dat zorgt ervoor dat de gameplay boeiend blijft. Let wel op dat alle krachten slechts tijdelijk gebruikt kunnen worden, waarna deze moeten worden ‘opgeladen’. Echter, de vele soorten krachten zorgen ervoor dat je altijd wel een andere kracht kunt inzetten tijdens het wachten tot de kracht waar je behoefte aan hebt is opgeladen.
Kracht storing
Al deze soorten krachten zijn erg leuk om te gebruiken, maar niet de gehele game bestaat constant uit pret beleven met de tijd. In sommige gebieden bevinden zich Chronon Dampeners, dit zijn apparaten die ervoor zorgen dat je je krachten niet meer kunt gebruiken. Gelukkig is de schakelaar van deze apparaten altijd in hetzelfde gebied te vinden, waardoor je je krachten snel weer kunt gebruiken om verder te gaan.
Te veel glitches
Helaas kent de game ook zijn minpunten, want wanneer Jack van punt A naar B moet lopen doet hij dat niet vloeiend. Persoonlijk heb ik soms moeten lachen om de lompe bewegingen die Jack maakt. Niet alleen de rare bewegingen vallen op, maar ook de vele glitches die de game bevat. Zo komt Jack nogal vaak met zijn voeten vast te zitten in een onzichtbare muur en door op alle knoppen van de controller te rammen (Dus activeer je ook alle tijdskrachten) weet Jack eindelijk weggeblazen te worden, waardoor de game weer te besturen valt. De Windows 10-versie van de game kent echter nog meer glitches en het is dus afwachten totdat Remedy Entertainment met een update komt.
Maak je keuze
Genoeg geërgerd aan de glitches, want een ander tof gameplay element is het tweede speelbare personage. Terugkomend op het verhaal kan ik mededelen dat je in de laatste part van elke act als Paul Serene speelt. Zo maak je zijn belevenissen mee binnen het bedrijf Monarch Solutions en ook kan je als Paul eigen keuzes maken die invloed hebben op het einde van de game. Paul kan kiezen tussen twee opties en vaak gaan deze keuzes over wie hij moet vertrouwen. Het toffe hieraan is dat wanneer je als Jack speelt, je veel meemaakt en al een idee krijgt van wat er komen gaat. Wanneer je als Paul speelt kan je dus ook een ‘verkeerde’ keuze maken, waardoor er een goed einde voor Jack komt.
”Grafisch oogt Quantum Break prachtig!”
Alan Wake-referenties
Buiten de tv-serie, tijdskrachten en de speelsessies met Paul Serene weet de game nog meer te bieden. Collectables zijn te verzamelen in de vorm van brief notities die op tafels liggen en ook zijn Chronon Sources in de hoeken van een gebied te vinden. Dit zijn skill points waarmee je de tijdskrachten kunt upgraden en nog toffere acties kunt verrichten zoals vijanden onderuit halen door de B-knop ingedrukt te houden. Niet alleen de collectables en skill points blijven interessant om te verzamelen, maar ook de easter eggs zijn erg leuk om tegen te komen. Tijdens mijn speelsessie lag er een boek van de schrijver Alan Wake op een tafel en stond er een televisie aan waarop een tv-programma afspeelde waar de makers van Night Springs op zoek zijn naar stemacteurs.
Oogt grafisch erg mooi
De vele glitches die Quantum break bevat is erg zonde voor de lange ontwikkelingstijd die vooraf ging. Het is duidelijk te merken dat de lange ontwikkelingstijd is besteed aan zowel het verhaal waarin de bekende acteurs een rol spelen, als aan de wereld van de game, want grafisch oogt Quantum Break prachtig. Verschillende locaties die Jack tijdens zijn avontuur aandoet zijn erg mooi vormgegeven en zeker wanneer je de kleurpatronen en de schaduwen ziet, weet je dat je een grafisch hoogstandje zit te spelen. Dat Jack kan tijdreizen heeft ervoor gezorgd dat soms time-lapses worden weergegeven waarin je de tijd ziet voortbewegen en juist dan is te zien hoeveel tijd de makers hebben gestoken in het ontwikkelen van de wereld van Quantum Break.
Conclusie
75
Remedy Entertainment heeft met Quantum Break wederom een toffe game uitgebracht met boeiende gameplay elementen. Het verzamelen van Chronon Sources blijft interessant omdat je hiermee nieuwe skills voor de tijdskrachten kunt ontgrendelen en nog meer toffere acties kan verrichten. De lange ontwikkelingstijd is vooral in het verhaal en de grafische wereld op te merken, maar het blijft zonde dat de game vele glitches kent en de speelbare personages geen vloeiende bewegingen maken. Dit is iets waar je je aan blijft ergeren en dat is erg zonde. Al met al weet Quantum Break een spannend en interessant verhaal neer te zetten die/dat je beleeft moet hebben.
Pluspunten
+ Interessant verhaal
+ Toffe tijdskrachten
+ Het verzamelen van collectables en Chronon Sources
+ Alan Wake easter eggs
+ Grafisch hoogstandje
Minpunten
– De vele glitches raak je aan geërgerd
– Speelbare personages bewegen niet vloeiend
Reacties