Ontwikkelaar Nadeo staat bekend om haar TrackMania franchise en wegens het succes daarvan besloot Ubisoft in 2009 deze ontwikkelaar over te nemen. Zo verschenen de afgelopen jaren TrackMania 2 en een spin-off game genaamd ShootMania Storm als Ubisoft titels. Ondertussen heeft Nadeo gewerkt aan TrackMania Turbo en deze game verschijnt in tegenstelling tot de voorgaande delen, voor het eerst ook op de consoles. De game kreeg onlangs een closed beta en wij gingen hiermee aan de slag.
De titel zegt eigenlijk al waar het om draait, vlotte tracks waar je met snelle auto’s over heen scheurt. Na het opstarten van de game is te zien dat dit op verschillende manieren kan. Een campaign met standaard tracks, maar ook challenges, een multiplayer die op verschillende manieren gespeeld kan worden en de mogelijkheid om je eigen tracks in elkaar te zetten en over heen te scheuren tonen de diversiteit in modi aan.
Campaign en challenges
In de campaign kan je kiezen uit een solo campaign, double drive campaign, worldwide challenges en buddy challenges. De solo campaign bestaat uit 6 race-series waarbij in elke serie over zo’n 70 tracks geracet kan worden. Hier zijn bronzen, zilveren en gouden medailles te winnen. In de closed beta heb ik de eerste 30 tracks gespeeld om een eerste indruk te krijgen van de game.
Bij het begin van elke track van de solo campaign krijg je de keuze voor welke medaille je wilt gaan. Zo kan als voorbeeld een bronzen medaille te behalen zijn door de track in uiterlijk 38 seconden te voltooien en een gouden medaille wanneer je de track in 24 seconden behaalt. Met snelle race auto’s race je over de vlotte tracks en dit zorgt voor een heerlijke gameplay ervaring. Alleen zit hier wel een nadeel aan dat je niet automatisch verdergaat naar de volgende track. Hiervoor dien je terug naar het menu te gaan. Helaas zijn de laadtijden voor een game met korte tracks erg lang en hopelijk wordt hier de komende maand nog aangewerkt voordat de game beschikbaar komt. Gelukkig is dit niet bij elke track het geval, zo zijn er ook wat langer durende tracks van ongeveer 90 seconden waarin je 3 laps moet rijden.
De double drive campaign was helaas niet speelbaar in de closed beta. De worldwide challenges kennen 80 challenges en deze zijn evenals de buddy challenges speelbaar tegen je vrienden. Bij de buddy challenges zijn een aantal opties te selecteren, zoals de optie om je vrienden niet voorafgaand te laten oefenen in de training mode en het instellen van het aantal zichtbare ghosts.
Kleurrijk
De 30 tracks die ik heb gespeeld waren de eerste 30 van de eerste race-serie uit de campaign. Opvallend is dat om de 10 tracks een geheel nieuwe omgeving verschijnt. Zo spelen de eerste 10 tracks zich in een woestijn af, de volgende 10 in achtbaan achtige stijl vol met loops en de tracks 21 tot en met 30 op een tropisch eiland. Vooral bij de achtbaan en tropische eiland omgevingen valt het kleurspectrum van de game op die bestaat uit heerlijke kleurrijke zomerse kleuren. Daardoor maken de razendsnelle gameplay en kleurrijke graphics van TrackMania Turbo een lekkere voorjaarstitel. Maar helaas is niet elk gebied even mooi vormgegeven, zo zagen de graphics van de woestijn er uit alsof ik F1 Racing Championship op PlayStation 2 speelde. Hopelijk is dat gebied in de uiteindelijke game grafisch beter opgepoetst. Omdat ik slechts 30 tracks heb gespeeld weet ik niet hoe de locaties van de andere tracks eruit zien, maar waarschijnlijk waren deze ook niet allemaal te ontgrendelen. Verwacht op release wel een game met veel content die een goede variatie aan gebieden bevat.
“De razendsnelle gameplay en kleurrijke graphics maken van TrackMania Turbo een lekkere voorjaarstitel!”
Buiten de map
Een van de leuke dingen is dat het zelfs mogelijk is om buiten de map te racen. Ga het parcours af of vlieg door de bocht en je wordt niet automatisch gerespawnt. Dit in tegenstelling tot andere games waarin het laadscherm al klaar staat nadat je net tegen een hek aan gebotst bent of de eerste band sporen te zien zijn op het zand voordat je wagen het water in rijdt. De wereld buiten de map is niet een enkel gebied, maar een hele open wereld. Zo racete ik 500 kilometer per uur door de pixel achtige woestijn en nog steeds werd er niet gerespawnd. Respawnen kan enkel door op de B (cirkel)-knop van de controller te drukken. Waarom precies gekozen is voor een open-wereld weet ik niet en ook de voorgaande TrackMania games heb ik niet gespeeld, maar deze closed-beta bezorgde mij al een goede eerste indruk.
Trackbuilder
Verder krijgt de game een Trackbuilder waarin je de mogelijkheid hebt om je eigen tracks te bouwen. Na een track te hebben gebouwd kan deze online met anderen gedeeld worden. Persoonlijk ben ik nooit zo van de ”maak je eigen levels” in games, maar bij TrackMania Turbo zie ik er de fun wel van in om een eigen track te bouwen. De tracks die je bouwt zijn met je eigen race auto’s te testen en de race auto’s die je onder je beschikking hebt, zijn via het hoofdmenu te pimpen in een garage. In de garage is het mogelijk om paintworks te customizen, een vlag aan je auto te plaatsen en een eigen mascotte te kiezen. Hoe meer gouden medailles worden behaald, des te meer mascottes en paintwork verkrijgbaar zijn. Ook de soundtrack van de game is in de garage aan te passen en bestaat voornamelijk uit elektronische dance muziek gepaard met bass en drum.
Voorlopige conclusie
De closed beta van TrackMania Turbo heeft mij een goede indruk achter gelaten. De vele soorten tracks en speelbare challenges zorgen voor een game met genoeg content. Het menu van de multiplayer geeft weer dat de game ook op online gebied straks genoeg te beleven valt en hier kijk ik ook zeker naar uit. Want wat is er nou leuker dan online met anderen uit de bocht te vliegen en met meer dan 500 kilometer per uur door de wereld te scheuren?
Reacties