Als een trotse ‘armchair general’ ben ik extatisch om het eindelijk eens over dit juweeltje te hebben. Valkyria Chronicles is een strategische JRPG die in zijn tijd op de PS3 behoorlijk onder de radar ging in het Westen. Ondertussen heeft de franchise al een behoorlijk grote following nadat steeds meer mensen de game gespeeld hebben. Met deze HD remaster hoopt SEGA nu op betere resultaten.
Het mooie aan deze review is dat ik eindelijk de kans heb om mijn meest favoriete spel tot nu toe te mogen reviewen! Jazeker, Valkyria Chronicles is mij enorm dierbaar. De mooie cell-shaded graphics en unieke gameplay gecombineerd met de setting en fantasy elementen zijn volledig binnen mijn ‘strike zone‘! Deze HD remaster maakt mij dan ook zeker blij. Nu deel twee en drie nog.
Valkyri-ja
Letterlijk alles dat beschikbaar was in de originele release op de PS3 zit in de HD remaster. Het spel komt dus met alle DLC. Daarbij komt het spel ook met een artbook van 32 pagina’s en een dubbelzijdige poster. Voor de fans is dat een enorm leuke toevoeging. Voor een volle retail prijs van 25 euro is dat zeer netjes!
Helaas is er ook wel een teleurstelling. De Japanse versie van de HD remaster heeft een demo voor de aankomende Valkyria game: Valkyria Azure Revolution. Deze demo is nergens te bekennen bij de Westerse release. Ook al duurt het nog even voordat die game uitkomt in Japan, laat staan het Westen, had het toch een leuk extraatje geweest.
Oud en nieuw
Inhoudelijk is er niets veranderd aan het spel zelf, behalve de grafische oppoetsing. Dat klinkt heel kort door de bocht, maar het is nu eenmaal zo. De originele Valkyria Chronicles heeft door zijn cell-shaded stijl eigenlijk al een uiterlijk dat tijdloos is. Een HD remake doet visueel dus niet heel veel voor het spel. Het verschil zit hem dus vooral in framerate en hoe soepel het spel loopt. De remastered versie van Valkyria Chronicles doet daarom ook vooral denken aan de HD release die in 2014 op PC verscheen.
Er is nog steeds ‘book mode‘ wat dus eigenlijk gewoon de hub wereld van het spel is. Vanuit hier kun je missies, cutscenes en verschillende tabs selecteren. Onder verschillende tabs kunnen er dingen gedaan worden zoals naar de stad gaan voor upgrades, skirmishes voor bonus gold en experience, of het bekijken van informatie over personages .
”De eerste keer dat je Selvaria tegen komt is de kans groot dat je een nieuwe onderbroek nodig hebt, en niet om de goede redenen!”
Gallia needs you!
De oude en vertrouwde gameplay bestaat nog steeds uit de turn-based formule waarin je elke beurt met een beperkt aantal CP (command points) een missie uit moet voeren. Er zijn in totaal vijf verschillende type soldaten die allemaal hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Zo zijn er scouts, shocktroopers, lancers, engineers en snipers. Scouts kunnen enorm ver lopen maar zijn niet zo sterk als bijvoorbeeld de shocktrooper, die minder ver kan bewegen. Lancers zijn goed om tanks of andere bepantserde voertuigen mee uit te schakelen, maar kunnen verder niet heel veel. Iedereen heeft wel iets. Door een klasse experience te voeren groeien ze door naar hogere levels en leren je soldaten ‘potentials‘ waardoor ze unieke vaardigheden krijgen.
De combat is een vreemde combinatie van third-person en first-person maar werkt goed. Wanneer je een soldaat kies, loop je met hem in third-person over de map heen. Zodra je een doelwit tegen komt kun je met een druk op de knop naar first-person mode schakelen waarin je een wapen of ander instrument kunt gebruiken. Wanneer je in first-person rond loopt moet er wel rekening gehouden worden met de vijanden. Zodra je in het zicht en bereik van een vijand staat begint deze magazijnen op je te ontladen. Zodra je een wapen trekt stopt het vuren zodat je rustig kunt mikken. Of je dan ook echt kunt raken, hangt af van hoe goed je soldaat is getraind.
Elke keer dat een soldaat geselecteerd is, wordt er CP gebruikt. Er is de optie om bepaalde soldaten meerdere keren per beurt te gebruiken, maar dan kunnen ze minder ver lopen die beurt. Naast soldaten zijn er ook nog tanks en orders in te zetten ten koste van wat CP. De CP die je over houdt wordt over gedragen naar de volgende beurt. Dit zorgt ervoor dat bij elke beurt goed nagedacht moet worden over wat de beste optie is. Het spel kan best pittig zijn omdat sommige missies speciale objectieven hebben of gewoon ineens heel moeilijk zijn. De eerste keer dat je Selvaria tegen komt is de kans groot dat je een nieuwe onderbroek nodig hebt, en niet om de goede redenen. Verder moet er altijd rekening gehouden worden met het type terrein, objecten en vijanden om de overwinning te halen. Er zijn online onderhand manieren te vinden om heel goedkoop missies te voltooien door misbruik te maken van spelelementen, maar de echte bikkels doen het gewoon zoals het hoort.
Er was eens
Een ontzettend tof verhaal. Feitelijk over gameplay babbelen is één ding, maar er komt meer bij een spel kijken. Een groot onderdeel van wat Valkyria Chronicles zo geweldig maakt is het verhaal. De setting is een mix van fantasie en realiteit. De nadruk ligt wel heel sterk op fantasie, maar dat maakt de paralellen met de realiteit niet minder tof. Het verhaal is namelijk gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog. Dat klinkt niet heel bijzonder, maar je speelt in het spel als een militie van het land Gallia dat sterk doet denken aan ons eigen kleine kikkerlandje, Nederland. Nu is Gallia op wel meer landen gebaseerd dan alleen Nederland, maar de sfeer voelt wel heel Nederlands aan.
Gallia is een neutraal land in een fictief Europa dat in een wereldoorlog verkeert. Het land raakt onder aanval van een grote wereldmacht, The Empire, die het voorzien heeft op Ragnite, een belangrijke grondstof die in Gallia in overvloed is. In het totaalplaatje doet de vijand van het geheel ook sterk denken aan de positie van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Voeg er nog leuke personages en een paar andere paralellen aan toe zoals de Darcsen (die symbool staan voor Joden) en je hebt een spannende maar ook intrigerende basis voor een verhaal. Om dan nog maar te zwijgen over de Valkyrur zelf, die met hun mysterieuze verschijning en fantasierijke lore echt goed in het verhaal passen.
Ride of the Valkyria
Een geheimpje van mij is dat ik een bepaalde oude trailer van dit spel kan kijken en nog steeds volledig ontroert wordt door het geheel. Een van de grote schuldigen hiervan is de muziek. Valkyria Chronicles kent een soundtrack die echt zo fenomenaal is dat ik het niet onmogelijk kan noemen. Al bij het opstarten van de game krijg je een heerlijke soundtrack van 37 seconden lang te horen die direct tot je ziel spreekt. Zelden heb ik in een game meegemaakt dat ik vanaf het startscherm al verkocht was. Alle muziek voelt groots en bombastisch aan, zelfs als de toon heel licht is. Een emotionele scène weegt zoveel zwaarder door de juiste muziek, en een romantische scène voelt juist heel zoet aan. Voor je het weet laat je het spel stil staan om naar muziek te luisteren.
Conclusie
95
Valkyria Chronicles Remastered is voor mensen die nog niet bekend zijn met de serie een perfect moment om in te stappen. Strategische RPG’s zijn niet makkelijk en ook zeker niet voor iedereen, maar als de gameplay je aan staat kom je er wel doorheen. Iemand die het origineel of de PC-port al veel heeft gespeeld, gaat niet veel nieuws vinden in de HD remaster, wat ergens wel jammer is. Nieuwe personages voor je squad, nieuwe skirmishes of nieuwe sidemissions hadden een leuke toevoeging geweest kunnen zijn. Maar voor een volle retail prijs van 25 euro is het zeker de moeite waard omdat je zeker flink wat uurtjes zoet bent met dit spel.
Pluspunten
+ Unieke gameplay
+ Tijdloze graphics
+ Muziek
+ Verhaal
+ Personages
Minpunten
– Geen demo van Valkyria: Azure Revolution
– Niet echt anders dan de PC-port
– Engelse vertaling niet optimaal
Reacties