Vorig jaar zomer kondigde Apple aan dat het bedrijf zelf processors gaat produceren voor de Mac-producten. De zogenoemde system on a chip (SoC) voert alle berekeningen uit, waardoor de traditionele processor (CPU) en werkgeheugen (RAM) samen één is geworden. Deze chip genaamd Apple M1 is gebaseerd op de ARM-architectuur en moet volgens Apple voor snellere Macs zorgen met een lage energieverbruik. Wij hebben de laatste drie maanden met de Mac mini M1 met 8 GB centraal geheugen gewerkt. Maar is de nieuwe Mac mini het aanschaffen waard?
Allereerst wil ik benadrukken dat ik geen volwaardige expert ben op het gebied van hardware structuur en de technische kant van de werking van computers. In dit artikel benoem ik een aantal technische aspecten, maar heb ik het voornamelijk over de software en gebruikerservaring na drie maanden met deze Mac mini M1 gewerkt te hebben. Jarenlang heb ik gewerkt met een MacBook Pro met 2,6 GHz Dual-Core Intel Core i5 processor en 8 GB 1600 MHz DDR3 geheugen. Na al die jaren kon mijn MacBook niet meer bijbenen met mijn alledaagse werkzaamheden, waardoor ik begin november besloot een Mac mini met 3,2‑GHz 6‑core Intel Core i7 van de 8e generatie (Turbo Boost tot 4,6 GHz), 64 GB 2666-MHz DDR4 geheugen en 256 GB SSD-opslag te bestellen. Nadat deze bestelling geannuleerd werd, omdat deze samenstelling niet meer geproduceerd wordt, besloot ik akkoord te gaan met de Mac mini M1, waardoor dit artikel tot stand is gekomen.
Verschillen aan buitenkant
De achterkant van de Mac mini M1 is qua aansluiten iets anders ingedeeld dan voorheen. Alhoewel het vierkante formaat van 19,7 x 19,7 cm met hoogte van 3,6 cm gelijk is gebleven aan de voorgaande modellen, zijn de vier Thunderbolt 3-poorten (van USB C-type) vervangen voor slechts twee Thunderbolt 3-poorten (van USB C-type) met ondersteuning van USB 4. Van buitenaf is te zien dat een derde poort prima had gepast, maar omdat de binnenkant een andere indeling heeft gekregen vanwege de system on a chip (SoC) kan het zijn dat een derde poort voor Apple niet meer mogelijk werd.
De twee standaard USB A-poorten, 3,5 mm mini‑jack-aansluiting en de HDMI 2.0 poort zijn wel hetzelfde gebleven. Evenals de Ethernet-poort, die echter niet langer te upgraden is naar een 10-Gigabit Ethernet-poort. Daarnaast is de Mac mini M1 enkel in zilverkleurige uitvoering verkrijgbaar, waardoor Apple de spacegrijze kleur (voorlopig) achter zich laat.
WiFi 6 en audiokwaliteit
De Mac mini M1 maakt gebruik van de nieuwste WiFi-versie, genaamd WiFi 6 (802.11ax). WiFi 6 heeft op de Mac mini M1 een doorvoersnelheid tot 1,2 GB/s bij het overzetten van data. Ook zorgt het ervoor dat je meer apparaten probleemloos kunt verbinden met je Mac. Omdat mijn werkplek vrijwel uit apparaten bestaat die via een Ethernetkabel zijn verbonden, maak ik geen gebruik van WiFi 6. Ik heb WiFi 6 voor dit artikel getest met mijn router en dit resulteerde tot een downloadsnelheid van 398,85 MB en uploadsnelheid van 48.63 MB. Daarbij moet wel vermeld worden dat de router op mijn bureau staat en via een Ethernetkabel in directe verbinding staat met de hoofdrouter en ik gebruikmaak van het GigaNet van Ziggo, waardoor deze WiFi 6 snelheid niet bij iedereen gegarandeerd is.
Zoals gewoonlijk bevat de Mac mini M1 ingebouwde speakers, maar de audiokwaliteit is slecht. De ingebouwde speakers van de iPhone X zijn van betere kwaliteit. Een paar weken later had ik de Razer Nommo speakers aangeschaft die voor nog geen honderd euro verkrijgbaar is en via USB eenvoudig aan de Mac mini M1 kan worden aangesloten. De audiokwaliteit van deze set speakers is veel helderder en de prijs meer dan waard.
“Pas bij het openen van meer dan 50 tabbladen in Safari, gaat de Mac mini M1 met 8 GB centraal geheugen trager laden.”
Niet te upgraden
Goed om te vermelden is dat de Mac mini M1 niet achteraf te upgraden is, omdat de processor (CPU) en geheugen (RAM) met elkaar geïntegreerd is. Wie van plan is om de Mac mini M1 open te schroeven en denkt externe RAM in twee sleuven te klikken wordt helaas teleurgesteld. De standaard Mac mini M1 bestaat uit 8 GB centraal geheugen. Ook is een versie met 16 GB centraal geheugen verkrijgbaar. Versies met 32 of 64 GB centraal geheugen ontbreken. Dit wil niet zeggen dat dit een mindere Mac mini is. Volgens Apple is de 8 GB CPU drie keer zo snel als de vorige generatie.
In de praktijk is gebleken dat de Mac mini M1 met 8 GB centraal geheugen prima tientallen tabbladen tegelijk aankan. Pas bij het openen van meer dan 50 tabbladen in Safari, gaat de Mac mini M1 met 8 GB centraal geheugen trager laden.
Videobewerking
Zelfs tijdens het editen van een 4K-video in Premiere Pro achter een Full HD 1080p monitor met 1/8 playback resolution en proxies, merkte ik geen lag. De uiteindelijk 8-minuut durende 4K-video was in H.264 format met “Render at Maximum Depth” en “Use Maximum Render Quality” aangevinkt binnen 27 minuten en 18 seconden gerenderd. Adobe Premiere Pro is nog niet geoptimaliseerd voor de Macs met M1 chip dus het is nog even afwachten wat voor verschil de geoptimaliseerde versie gaat maken.
iPhone en iPad apps op de Mac?
Een nieuwe mogelijkheid die door de M1 chip is ontstaan, is het afspelen/sideloaden van iPhone en iPad-apps. Door in de Mac App Store te zoeken naar een app, verschijnt rechts het tabje “iPhone- en iPad-apps”. Helaas zijn veel apps niet vindbaar. Dit komt enerzijds omdat ontwikkelaars zelf kunnen toestaan of hun app te gebruiken is op een Mac met M1 chip en anderzijds doordat Apple dit sinds vorige maand verboden heeft. Toch zijn een handjevol iPhone-apps nog altijd te installeren, zoals bunq voor het gedeeltelijk beheren van je financiën en de TV Time-app om bekeken films en series af te vinken. Persoonlijk heb ik geen problemen bij het gebruik van deze apps op de Mac mini M1. Een monitor is inderdaad een stuk groter dan een 5,4 a 6,7 inch iPhone-scherm, maar het voelt niet vreemd aan om deze apps via de muis te gebruiken in plaats van touchscreen. En het voordeel is dat je niet afgeleid wordt door de tientallen apps en meldingen dan wanneer je even op je iPhone zit.
Rosetta 2 emulator
Om bestaande software af te spelen op de Macs met M1 chip heeft Apple de Rosetta 2 emulator uitgebracht. Deze emulator kan software die oorspronkelijk bedoeld is voor Macs met een Intel-processor uitvoeren op Macs die gebruikmaken van de M1 chip. Omdat de M1 chip vrij nieuw is, draait anno februari 2021 de meeste software op mijn Mac mini M1 nog op Intel-versies. Dit betekent dat bijna alle software gebruikmaakt van de emulator. Deze hoeft maar een keer geïnstalleerd te worden en na installatie komen geen meldingen in beeld bij het opstarten van software. Zoals op onderstaande screenshot getoond, zijn momenteel alleen de Zoom-app en de Adobe Creative Cloud desktop-app geoptimaliseerd voor de Macs met M1 chip. En ja, bij het aanklikken komt de desktop-app supersnel in beeld.
MacOS Big Sur
Omdat de meeste software nog niet geoptimaliseerd is voor de Macs met M1 chip valt daar vrij weinig over te zeggen. Software om bijvoorbeeld Android-games (en apps) op een Mac te openen, zoals BlueStacks, kan niet geopend worden op de Macs met M1 chip, waarna een melding in beeld volgt. De Mac mini M1 wordt geleverd met de nieuwste macOS software dat momenteel macOS Big Sur is. Maar ook die software kampt nog met problemen. Bij het aansluiten van de USB-kabel van mijn HP printer in de Mac mini M1 is het niet mogelijk om te printen. Dit geldt ook voor routers van onder andere TP-Link. Op het forum van TP-Link wordt al flink geklaagd door klanten die eisen dat er sneller gewerkt moet worden aan een driver/firmware die het mogelijk maakt om bestanden in macOS Big Sur uit te printen via een printer die met de USB poort van de router is aangesloten.
Problemen met bluetooth
Dat is nog niet het enige probleem. Zo trad er veel lag op bij mijn Magic Mouse 2 en viel regelmatig de bluetoothverbinding weg. Daarom heb ik een Logitech muis moeten gebruiken die uiteraard met USB verbonden was. Sinds de macOS Big Sur 11.2 update op 1 februari verscheen is dit probleem verholpen. Alhoewel sommige van deze problemen ook voordoen op Macs met macOS Big Sur die van een Intel-processor gebruikmaken, valt dit ook onder de problemen van de Mac mini M1, omdat er geen oudere macOS software beschikbaar is op dat systeem.
Overzetten van bestanden
Het overzetten van bestanden gebeurt vrij snel en dat heeft natuurlijk alles te maken met de interne SSD van de Mac mini M1. Zo is een map met videobestanden van 21,28 GB van de bureaublad van de Mac mini M1 binnen 2 minuten en 6 seconden overgeplaatst naar een traditionele HDD en duurt het overzetten van diezelfde map van de HDD naar het bureaublad 1 minuut en 51 seconden. Het comprimeren van diezelfde map naar een zip-bestand op het bureaublad duurt 6 minuten en 50 seconden en het uitpakken maar liefst 35 seconden. Gezien ik hiervoor jarenlang gewerkt heb op een MacBook Pro met HDD is dit voor mij een welkome verbetering.
Prijs-kwaliteitverhouding
Opvallend is dat de Mac mini M1 met 8 GB centraal geheugen een adviesprijs van 799 euro heeft. Daarmee is het Apple’s goedkoopste Mac-product. Het voorgaande model met Intel-processor, is vanaf 512 GB SSD verkrijgbaar voor 1259 euro, waarbij de 256 GB SSD variant zoals gezegd niet meer geproduceerd wordt. De iMac daarentegen is in 21,5 inch vorm vanaf 1299 euro verkrijgbaar en de MacBook Air vanaf 1129 euro. De Mac mini M1 is dus zeker geschikt voor nieuwe Mac-gebruikers die van Windows overstappen, maar kan ook prima als tweede computer functioneren als je voor werk een primaire Windows 10 PC hebt, maar een Mac als secundaire computer wil gebruiken voor bijvoorbeeld ontwikkelingsdoeleinden.
BESTEL DE MAC MINI M1 BIJ BOL.COM
Conclusie
Mac mini M1 chip (late 2020)
De nieuwe Mac mini met M1 chip is een krachtige computer die enkele software feilloos weet te draaien. Omdat Apple van Intel is overgestapt naar eigen chips gaat het nog even duren voordat alle software zonder emulator feilloos werkt. Doordat dit langer op zich laat wachten, leidt dit tot frustraties bij consumenten die achteraf gezien het beste nog even bij een Intel Mac konden blijven totdat alle software geoptimaliseerd is voor Apple's computer van de toekomst. De prijs-kwaliteitverhouding is daarentegen nooit zo goed geweest voor een Mac als nu. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe Mac die gebruikmaakt van de nieuwste technologieën, maar wil je daar zo weinig mogelijk aan besteden? Dan kan de Mac mini M1 een prima overweging zijn waar je vooral de komende jaren profijt uithaalt naarmate software voor de M1 chip geoptimaliseerd is.
VOORDELEN
- Processor (CPU) en geheugen (RAM) met elkaar geïntegreerd, waardoor de Mac mini nog krachtiger is
- Bewerken van video’s in Premiere Pro werkt nu al feilloos
- Afspelen van iPhone en iPad-apps werkt prima…
- Beste prijs-kwaliteitverhouding van een Mac ooit
NADELEN
- De vier Thunderbolt 3-poorten zijn vervangen voor slechts twee poorten
- Ingebouwde speakers leveren slechte audiokwaliteit
- …Maar wordt inmiddels door Apple zelf verboden
- Uitbreiden van geheugen (RAM) niet meer mogelijk
- Veel software nog niet geoptimaliseerd, waardoor Rosetta 2 emulator nodig is
Reacties