In 2015 bracht de Poolse ontwikkelaar Techland de game Dying Light uit. Na een moeizame ontwikkeling is nu eindelijk het vervolg uit genaamd Dying Light 2 Stay Human. Ditmaal in een andere stad met bijna alleen maar nieuwe personages. Het is wederom een open-wereld game, die tijdens mijn speelsessie aanvoelde als een heerlijke speeltuin om in te klimmen en klauteren. Ja, Dying Light is, zoals ze zeggen, Mirror’s Edge met zombies. Gewapend met een knuppel en een pijp ging ik voor deze review aan de slag met Dying Light 2.
Dying Light 2 speelt zich af in 2036, 22 jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel. Je speelt als het personage Aiden. Hij is geïnfecteerd met het virus en gaat op zoek naar een geneesmiddel in de stad Villedor. Omdat hij geïnfecteerd is heeft hij als pelgrim geleefd en trok hij van plek naar plek. Nu hij in Villedor is aangekomen gaat hij ook op zoek naar zijn zusje Mia, die in zijn jeugd is verdwenen. Eenmaal aangekomen in Villedor leer je vele personages kennen. De inwoners van Villedor worden Survivors genoemd. Naast de Survivors zijn er twee andere factions in de stad. Een soort militaire groep, de Peacekeepers, en een groep bandieten genaamd Renegades. Gedurende het verhaal leer je vele personages kennen en moet je een aantal keren grote keuzes maken die invloed hebben op het einde van de game. Dying Light 2 kent vijf verschillende eindes. De dialoogopties tijdens gesprekken bieden je de mogelijkheid om door te vragen om extra achtergrondinformatie over een personage of quest te krijgen. Toch moet ik benoemen dat in het eerste uur van Dying Light 2 bijna geen zombies voorbij komen en het verhaal langzaamaan wordt opgebouwd. Op zich niet erg voor een game met een verhaallijn waar ik vierentwintig uur over deed om te voltooien, maar na alle toffe beelden van Dying Light 2 voorafgaand aan de release is het jammer dat je in het eerste uur nog weinig zombie actie meemaakt.
Veel groen
Villedor is opgesplitst in twee delen, waarbij het andere gedeelte van de stad verbonden is met een ingestorte brug en een tunnel. De stad Harran uit de eerste Dying Light was ook in tweeën opgesplitst, waardoor je via een donkere tunnel naar het andere gedeelte van de stad moest reizen. Villedor bevat een aantal safe zones die bewoond worden door Survivors, zoals het prachtige Bazaar en een kroeg genaamd Fish Eye. De wereld ziet er fantastisch uit. Er is veel groen zichtbaar, vanwege de verlaten en vervallen gebouwen die tientallen jaren geen onderhoud hebben gekend. Kantoorgebouwen zijn donkere ruimtes geworden met slapende zombies. Ook op de daken bevinden zich safe zones en overlevenden die soms lekker hun eten aan het bereiden zijn in de natuurlijke groene omgeving.

Slingeren en vliegen
In safe zones bevinden zich een slaapplek, een rugtas waar je je stash kunt plaatsen als je te veel loot bij je draagt, en kraampjes met vendors en craftmasters. Bij vendors kan je nieuwe wapens en onderdelen kopen en loot uit je inventory verkopen voor geld (genaamd old world money). Bij craftmasters kan je je gear upgraden en onderdelen kopen om je wapens en gear te craften. Dat laatste is handig als je niet voldoende onderdelen in de open-wereld hebt geloot om gear te craften. Het is altijd handig om voldoende medicijnen, boosters, molotov cocktails en lockpicks op zak te hebben, want het lockpicken is hetzelfde gebleven als in de eerste Dying Light. Alleen de animatie van de handbewegingen bij het looten van tassen of zombies ziet er heel slecht uit. Je handen bewegen letterlijk in de lucht in plaats van op de tas of zombie. Iets dat we tien jaar geleden al zagen in games en een physic die bij Techland blijkbaar nog niet verbeterd is.
Het geld dat ik verdiende bij het voltooien van main- en sidequests gebruikte ik voornamelijk voor medicijnen en boosters en niet zozeer voor wapens. Tijdens quests vond ik en ontving ik al een aantal wapens die krachtiger zijn dan de wapens die vendors verkopen. Daardoor heb ik nooit een tekort aan wapens gehad. Je kunt niet oneindig lang met hetzelfde wapen doen, want bij elke klap die je uitdeelt gaat je wapen achteruit. Wel zijn sommige wapens een enkele keer te modden en kan er een elektrische schok, gif, vuur of bevriezing op het wapen worden gezet. Wees voorbereid om aan het eind van de game genoeg wapens, medicijnen, boosters en eventueel molotovs, C4, en messen op zak te hebben, want de eindmissie kan lastiger zijn dan voorgaande missies. Alhoewel dit mede kwam doordat ik 1 rank onder de aanbevolen rank van de eindmissie zat. Dying Light 2 heeft momenteel een ranking cap tot rank 9, maar die heb ik in mijn tientallen uren speeltijd bij lange na niet behaald. Dit is niet erg, omdat tijdens mijn speelsessie alle vijanden (zowel mensen als zombies) dezelfde rank hadden als ik. Ten opzichte van het vorige deel hebben in Dying Light 2 alle vijanden een health bar, zodat je weet hoe lang het nog duurt voordat een vijand dood is.
Naast de wapens beschik je over een aantal accessoires zoals een grappling hook, paraglider en UV licht. Deze zijn bij craftmasters te upgraden voor geld en miltaire tech. Een upgrade van je grappling hook zorgt ervoor dat je een nog verder bereik hebt. De paraglider upgrades laten je nog hoger vliegen en het upgraden van UV licht laat het licht langer schijnen.

Bang in het donker
Vanwege de grote open-wereld is het mogelijk om te fast travelen. Dit doe je door de generator en schakelaar in metrostations te activeren. Je baant je een weg door zombies totdat je deze gevonden hebt en dat is overdag haast niet te doen. Daarom is het aan te raden om juist ’s nachts metrostations te bezoeken wanneer de sterkste zombies op pad zijn. Dat geldt ook voor locaties zoals dark hollows en forsaken stores. Deze locaties bevatten loot en zitten overdag vol met krachtige zombies die liggen te slapen. Zodra je klaar bent op deze locaties dien je snel weer de daken op te gaan, want de straten zitten vol met sterke zombies die op pad zijn zoals de Volatile, die je in één klap doden. Ook Howlers zijn vervelende zombies die andere zombies oproepen als ze jouw zien. Op die manier wordt een chase gestart die 4 levels kent. Bij elk level komen er meer zombies achter jouw aan en dien je een safe zone met UV licht te zoeken om van de zombies af te komen. Bijna de gehele game heb ik overdag meegemaakt. Een enkele keer was ik ’s nachts op pad, maar wegens de loot die ik aan het begin van de game had, was het vrij pittig om een hele nacht te overleven. Na het uitspelen van het hoofdverhaal en meer skills ontgrendeld te hebben, zijn de nachten iets makkelijker geworden, maar nog altijd een uitdaging.

Sprintje trekken
Gevechten en freerunnen leveren je combat points en parkour points op. Beide hebben hun eigen skill tree, waardoor je tijdens gevechten nog brutere moves kunt gebruiken en nog hoger en makkelijker kunt klimmen op het parkour. Zo ook de mogelijkheid om zijwaarts over reclameborden en muren te rennen à la Mirror’s Edge. Je health en stamina zijn te upgraden door inhibitors te vinden. Wanneer je drie inhibitors hebt gevonden krijg je de mogelijkheid om je health of stamina een level te upgraden. Inhibitors zijn in dark zones te vinden zoals GRE Anomalies. Vooral stamina is belangrijk als je radiotorens of windmolens gaat beklimmen.

Radiotorens zaten al in de eerste Dying Light en zijn wederom aanwezig. Door deze te beklimmen en een schakelaar aan de top te activeren, worden nieuwe inhibitor locaties op de map onthuld. Dit keer zijn ook windmolens te beklimmen. Door een windmolen te beklimmen en een schakelaar op de top te activeren, wordt de omgeving van de windmolen een nieuwe safe zone met onder andere een slaapplek, UV licht, vendors, craftmasters en personages die je kunt aanspreken om nieuwe side quests te ontvangen. Het beklimmen van een windmolen kan soms een uitdaging zijn als je niet weet hoe je verder omhoog moet klimmen. Na het uitspelen van het hoofdverhaal ging ik alle windmolens ontgrendelen en het helpt wel als je betere parkour skills hebt ontgrendeld en meer stamina hebt. Afhankelijk in welk gebied je een windmolen activeert, wordt de windmolen gesetteld door Peacekeepers of Survivors. Mocht je ‘s nachts op pad zijn en achtervolgt worden door zombies, zijn ontgrendelde windmolens (en andere safe zone met UV licht) een handige schuilplek om even op adem te komen.
Nog meer keuzes maken
Daarnaast zijn er facilities zoals watertorens en elektrische stations. Watertorens zijn van binnen makkelijker te beklimmen dan de hoge radiotorens in de buitenwereld. Bij elektrische stations dien je een stroomkabel aan te sluiten op de juiste stoppenkast en voelt soms als een gepuzzel aan, wat juist voor variatie in gameplay zorgt. Bij elke stap die je zet leg je een meter draad neer. Wanneer je niet weet waar de andere stoppenkast zich bevindt en je hebt te veel rondgelopen, kan de draad op zijn. Je dient dan opnieuw een lijn te trekken van de ene naar de andere stoppenkast. Bij het activeren krijg je de keuze aan welke faction je de watertoren of elektrische station wilt toewijzen. Ik koos ervoor om al mijn facilities aan de Survivors toe te wijzen, waardoor ziplines, airbags om omhoog te springen, en landing bags om veilig naar beneden te vallen aanwezig werden op de daken. Door facilities toe te wijzen aan de Peacekeepers, worden vallen en granaten op straat beschikbaar. Dit is handig als je ’s nachts achtervolgt wordt en de kudde zombies wilt afschudden.
“De open-wereld ziet er fantastisch uit en je leert veel personages kennen”
Niet helemaal perfect
De open-wereld van Dying Light 2 is zeker een fantastische wereld om te verkennen, maar is (nog) niet helemaal perfect. De Xbox Series X-versie heeft af en toe last van het inladen van gebieden en zombies. Ook het geluid kan soms wegvallen, waardoor de game opnieuw opgestart moet worden. Daarnaast kwam ik in een zwembad in een gebouw terecht waar het niet mogelijk was om eruit te klimmen, waardoor wederom de game opnieuw opgestart moest worden. De online co-op modus is alleen beschikbaar op het platform waarop je speelt. Gezien niemand van mijn vrienden zowel een Xbox Series als Dying Light 2 in bezit heeft, heb ik Dying Light 2 niet in co-op kunnen spelen. Back 4 Blood is de andere zombiegame die wel cross-gen co-op ondersteund, die ik wel op Xbox Series X heb kunnen spelen met een vriend op PC.
De gehele game is op normal difficulty vrijwel makkelijk speelbaar, maar ik ergerde mij aan het spawnen wanneer je dood gaat. Zo moest ik op het dak van een gebouw zijn, maar ging ik vlak voor dat gebouw dood, waardoor ik automatisch op het dak van dat gebouw spawnde zonder het gebouw te hoeven beklimmen. Tijdens de main quest “The Lost Light” dien je een sterke zombie te verslaan. Toen ik doodging werd die zombie niet meer gespawnt en hoefde ik deze niet meer te verslaan. Jammer.
Al deze punten kunnen natuurlijk met toekomstige updates verbeterd worden en ik ben dan ook benieuwd wat Techland de komende maanden aan Dying Light 2 content gaat uitbrengen. Ze hebben al gezegd dat Dying Light 2 voor vijf jaar aan updates wordt voorzien en in mei een verhalende DLC gaat krijgen. Nu maar hopen dat ze de ontwikkeling van Dead Island 2 weer in eigen handen nemen om hun andere zombie-franchise op een prachtige manier op de nieuwe generatie consoles te serveren. Tenslotte wordt er nog altijd gewerkt aan een next-gen update van de eerste Dying Light voor consoles. Techland heeft het er maar druk mee.
Review gespeeld op: Xbox Series X
Bestel Dying Light 2 Stay Human bij Bol.com
Conclusie
Dying Light 2 Stay Human
Techland weet na jarenlange ontwikkeling met Dying Light 2 een geweldige vierde zombie game in hun portfolio af te leveren. De game kent een prima verhaal waar je zo’n twintig uur zoet mee bent. De open-wereld ziet er fantastisch uit en je leert veel personages kennen. Door de dag-nachtcyclus valt er vierentwintig uur per dag iets te beleven. Helaas had ik op de Xbox Series X-versie soms last van inladende gebieden en geluid dat wegviel. Ook is het een minpuntje dat de game geen cross-gen co-op biedt. Na tientallen uren de game gespeeld te hebben, zet ik Dying Light 2 voor nu weer even aan de kant totdat de verhalende DLC uitkomt, maar zodra die DLC er is zal ik ook zeker gaan genieten van de nog te voltooien activiteiten in deze zombiepocalyptische wereld.
VOORDELEN
- Veel personages in een zombiepocalyptische wereld
- …om vervolgens volgegooid te worden met zombie chases in de nacht met locaties die je in de nacht moet bezoeken…
- Sfeervolle locaties zoals de Bazaar
- Upgraden van skills zorgt voor meer toffe mogelijkheden
- Veel content in de open-wereld
NADELEN
- Sommige animaties zoals handbewegingen bij looten zien er slecht uit
- Weinig zombies aan het begin van de game…
- Op Xbox Series X moeten soms gebieden worden ingeladen en kan het geluid soms wegvallen
- Online co-op biedt geen cross-gen mogelijkheid
Reacties