Under The Waves is een indie-game waarin je de diepe krochten van de Noordzee verkent. Je woont in een leefmodule en vaart dagelijks met je onderzeeër naar verschillende plekken om klusjes te klaren voor een bedrijf. Weet Under The Waves de aandacht van de speler te grijpen?
Toen Under The Waves vorig jaar tijdens gamescom werd aangekondigd wist ik niet wat ik van de game moest verwachten. Even dacht ik aan andere games van indie-ontwikkelaars die onder water afspelen, zoals Song of the Deep en Abzû. Deze trokken destijds niet echt mijn aandacht. Na het spelen van de Under The Waves-demo op gamescom 2023, besloot ik de game toch te gaan reviewen.
Under The Waves is ontwikkeld door het Franse Parallel Studio. De game is uitgegeven onder het label Spotlight van Quantic Dream. Deze Franse ontwikkelaar kennen we allemaal van verhaalvertellende games zoals Heavy Rain, Beyond: Two Souls en Detroit: Become Human. Sinds dit jaar geven ze ook verhaalvertellende indie-games van andere ontwikkelaars uit.
Afzonderen van de bewoonde wereld
In Under The Waves speel je als Stanley Moray. Zijn jonge dochter genaamd Pearl is enige tijd geleden overleden. Om dit te verwerken wilt hij zichzelf afzonderen van de wereld. Stan werkt voor het oliebedrijf UniTrench. De beste manier om zichzelf af te zonderen is door naar de bodem van de Noordzee te gaan. Daar bevindt zich een leefmodule waar hij de komende 17 dagen vertoeft. Afgezonderd van de bewoonde wereld en het vaste land is het aan Stan de taak om klusjes voor het bedrijf te klaren.
Het verhaal speelt zich af over een periode van 17 dagen. De dag begint altijd in de leefmodule waar Stan door de wekker wordt gewekt. Vervolgens dien je koffie te zetten. Aan de voorzijde van de leefmodule staat een computer waar Stan contact heeft met zijn collega Tim die hem dagelijks opdrachten geeft. Daarna stap je in de onderzeeër en begin je met de hoofdmissies.
Lange opbouw
De hoofdmissies bestaan voornamelijk uit het uitvoeren van klusjes in de zee. Je bezoekt ruimtes onderwater waar je systemen moet resetten of laten afkoelen. Sommige deuren zijn gesloten. Je dient dan mijnen te plaatsen om de deuren op te blazen. Na het voltooien van een aantal missies eindig je de dag weer in de leefmodule. Dit doe je door te gaan slapen. Elke nacht krijgt Stan een nachtmerrie waarin je door een duistere ruimte in de zee moet rondlopen.
“En duurde het tot halverwege de game voordat ik in het verhaal gezogen werd.“
Helaas wordt het verhaal pas tegen het einde spannend. Zo is het begin nogal saai en duurde het tot halverwege de game voordat ik in het verhaal gezogen werd. Dat is ook het moment dat je erachter komt dat het oliebedrijf waarvoor je werkt geen onschuldig bedrijf is. Het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon doet mij deels denken aan Alan Wake, terwijl de onderwater wereld af en toe een Bioshock achtige vibe geeft. Under The Waves kent twee eindes waarover geen spoilers. Maar eigenijk is er maar een logische (realistische) einde om te kiezen.
Upgrades en soorten missies
In de leefmodule bevindt zich een slaapruimte met douchecabine, een keuken, en een werkplaats met knutseltafel. Hier kun je onder andere brandstofeenheden, reparatiesets en zuurstofkokers craften. En kun je upgrades uitvoeren zoals het verhogen van de zuurstoftank capaciteit. Zuurstof speelt een belangrijke rol tijdens hoofdmissies, waarover straks meer. Verder kun je de onderzeeër upgraden met een laser zodat je oliesporen in de zee kunt verwijderen, waarmee je een achievement/trophy kunt verdienen.
Under The Waves bevat naast hoofdmissies een paar routinemissies die niet altijd verplicht zijn. Denk aan schoonmaken, een lek dichten en gegevens ophalen. Verder bevat Under The Waves fotomissies waarin je foto’s van bepaalde diersoorten moet maken. Ik hield mij vooral met de hoofdmissies bezig, omdat de andere missies niet zo spannend zijn.
Zuurstof craften?
De onderzeeër waarin je rondvaart bevat een bepaalde hoeveelheid brandstof. Als je lange tijd aan het varen bent dien je de brandstof aan te vullen. Dit doe je via het menuutje rechtsonder in beeld. Linksonder in beeld wordt met een balkje aangegeven hoeveel brandstof je nog hebt. In de zee zijn ook aanleggebieden te vinden waar je je onderzeeër kunt aanmeren zodat de brandstof automatisch aanvult. Door te vaak tegen rotsen aan te botsen raakt je onderzeeër beschadigd. Je dient dan een reparatieset te gebruiken.
Wanneer je uit je onderzeeër stapt kun je door de zee zwemmen. Na een aantal minuten zwemmen moet je de zuurstof aanvullen door een zuurstofkoker te gebruiken. Deze zijn soms in onderwater ruimtes te vinden, maar kun je net als de brandstofeenheden en reparatiesets aan de knutseltafel in de leefmodule craften. Om deze te craften dien je bepaalde items in de zee te vinden.
Plastic in de zee
Alhoewel Under The Waves niet een hele grote map bevat, is er wel van alles in de zee te vinden. Zo zwemmen er verschillende soorten dieren, kom je drones tegen die werkzaamheden voor het bedrijf uitvoeren, zijn er diepe plekken met grotten, en kom je zeecontainers met onderdelen tegen. Deze onderdelen kun je aan de knutseltafel gebruiken om items te craften. Andere onderdelen die je in de zee vindt zijn metaal, elektronica, kool, algen, geoden en uiteraard ook plastic. Ten zuidwesten van de map vind je een Galjoen (schip) waar heel veel metaal en kool te vinden zijn, evenals twee kisten met verzamelobjecten. De verzamelobjecten zijn aan boord van de leefmodule terug te bekijken. Verder zijn er stickers en muziekbandjes in de zee te vinden.
Abrupte momenten
De missies gaan gepaard met cutscenes die helaas niet te skippen zijn. Dit kan best vervelend zijn als je op een bepaalde plek meerdere keren doodgaat. Je bent dan verplicht om telkens de cutscene opnieuw te bekijken. Ook het personage ontwerp van Stan had beter gekund. Zo ziet het ontwerp van zijn hoofd er lelijk uit.
Tijdens het rondvaren speelt op bepaalde momenten achtergrondmuziek die goed bij de game past. Deze sleept je als speler mee in het verhaal. Ware het niet dat de muziek soms abrupt stopt, zoals aan het begin van een cutscene. Verder is er geen overgangseffect als het volgende nummer begint te spelen. Daarnaast bevat Under The Waves bugs zoals dat je door objecten heen kunt lopen en dat de hoofdpersoon begint te trippen bij het te vroeg activeren.
Review gespeeld op: Xbox Series X
Conclusie
Under The Waves
Under The Waves kan aan het begin nogal saai zijn. De gameplay elementen zijn wel goed uitgewerkt. Zo is het craften en upgraden van items een goede toevoeging. De map is niet heel groot, maar wel is er van alles in de zee te vinden. Ondanks de lange verhaalopbouw en paar technische minpunten heb ik mij tegen het einde pas echt vermaakt met de game. Jammer genoeg zijn cutscenes niet te skippen en het personage ontwerp had beter gekund. De achtergrondmuziek past goed bij de game, maar stopt soms abrupt. Under The Waves weet misschien niet de aandacht van elke speler te grijpen, maar mocht je van indie-games houden of games die onderwater afspelen dan is Under The Waves zeker het proberen waard.
VOORDELEN
- Craften en upgrades zijn een goede toevoeging
- Van alles in de oceaan te vinden
- Achtergrondmuziek past goed bij de game…
NADELEN
- …Maar muziek stopt soms abrupt of gebruikt geen overgangseffect
- Verhaal kent een lange opbouw en wordt pas tegen het einde spannend
- Cutscenes zijn niet te skippen
- Lelijk personage ontwerp
Reacties