Alan Wake II is het langverwachte vervolg op Alan Wake uit 2010. In dit deel speel je niet alleen als de befaamde schrijver Alan Wake, maar ook als FBI-agente Saga Anderson. Ze reist af naar Bright Falls om een moord te onderzoeken, maar komt er snel achter dat er meer achter zit. Dit tweede deel vernieuwt de gameplay en richt zich meer op survival-horror. Weet Remedy Entertainment met Alan Wake 2 opnieuw een cult classic af te leveren?
In deze review behandelen we de Deluxe Edition van Alan Wake 2, die op 22 oktober is uitgekomen. Naast de game bevat deze de Night Springs DLC die in juni is uitgebracht en de recente The Lake House DLC, evenals twee outfits voor Saga Anderson en drie outfits voor Alan Wake.
Belangrijk om te melden is dat deze review voornamelijk door mij (Feres) is geschreven, maar omdat Beastofdestruct de Deluxe Edition ook heeft gespeeld, heeft hij de informatieve kant van de review aangevuld, terwijl mijn mening het eindoordeel van deze review heeft bepaald.

Spannend detectiveverhaal
Alan Wake 2 begint met een man die zich een weg probeert te banen door het donkere bos bij Cauldron Lake, op de vlucht voor een mysterieuze sekte, de Cult of the Tree. Voor spelers die bekend zijn met het origineel komt het personage misschien bekend voor, maar als je het eerste deel nooit hebt gespeeld, is dat geen probleem. Alan Wake 2 vertelt een op zichzelf staand verhaal dat losstaat van eerdere Alan Wake-games.
Het verhaal van Alan Wake 2 wordt gepresenteerd alsof een boek tot leven komt. Elk moment ontvouwt zich via de verteller, die je meeneemt door scènes alsof je de bladzijden van een spannend detectiveverhaal omslaat. Je wordt meegezogen in de wereld van de personages terwijl het verhaal zich stap voor stap opbouwt naar horror, zoals ook een schrijver zijn woorden zorgvuldig kiest om de spanning te laten groeien.
Twee verhaallijnen
In het begin is het Saga die een reeks mysterieuze moorden in Bright Falls onderzoekt die gelinkt lijken te zijn aan de Cult of the Tree. Haar onderzoek voert haar dieper in de duistere, bovennatuurlijke dreigingen van Bright Falls. Tegelijk volg je Alan Wake, die na de gebeurtenissen in het eerste deel vastzit in de sinistere “Dark Place”, een plek waar de grens tussen fictie en nachtmerrie vervaagt. Beide verhaallijnen zijn met elkaar verbonden en samen brengen ze het mysterie van de game tot leven. Zo mag je op verschillende momenten kiezen als welk personage je verder wilt spelen. Uiteindelijk moet je echter beide verhaallijnen doorlopen om de game uit te spelen.
Toen ik na bijna drie uur de kans kreeg om als Alan Wake te spelen, besloot ik zijn verhaallijn in één ruk uit te spelen. Dit is mogelijk tot Initiation 8. Daarna merk je dat de deur van de Parliament Tower gesloten is en ben je verplicht de Returns-hoofdstukken van Saga te spelen. In totaal speel je negen Initiations als Alan en negen Returns als Saga. Na het uitspelen ontgrendel je The Final Draft. Dit is de New Game Plus-modus die naast een Nightmare-moeilijkheidsgraad ook wijzigingen en toevoegingen aan het verhaal brengt, evenals een uitgebreide versie van het einde en wat nieuwe collectibles.
Intense survival-horror
De gameplay van Alan Wake 2 biedt een intense survival-horrorervaring, waarbij resource-management essentieel is geworden. In plaats van veel actie met grote groepen vijanden, zoals in het origineel. Ditmaal draait het om zorgvuldig omgaan met je munitie en slim gebruikmaken van je omgeving om de duistere krachten te overleven. De gameplay voelt een stuk sneller en actievoller aan. Alan Wake 2 combineert ook spanning en horror met diepgaand onderzoek, vooral wanneer je als Saga op moordonderzoek uitgaat en puzzels in haar Mind Place oplost via een interactief bewijsbord. De duistere sfeer in de hele game trekt je helemaal mee in de duistere wereld van Alan Wake 2.
Silent Hill achtige momenten
Het survival-horroraspect deed me soms denken aan de Silent Hill 2-remake die ik onlangs ook heb gespeeld. Het heeft dezelfde opbouw als Silent Hill 2 wanneer Alan Wake rondloopt in de Dark Place-versie van New York en op de map gemarkeerd wordt waar je naartoe moet. Tijdens het lopen kom je schaduwen tegen die Alan kunnen aanvallen als je te lang stilstaat. Het Oceanview Hotel in de Dark Place deed me weer denken aan het Lakeview Hotel uit Silent Hill 2.
Verder zijn er Nursery Rhyme-puzzels, waarbij je telkens items op de juiste plek moet leggen en kun je handmatig saven in Break Rooms. Hier bevindt zich ook een schoenendoos waarin je items kunt bewaren als je inventory vol is. Je inventory bestaat immers uit een beperkt aantal vakjes. Wapens zoals rifles en shotguns nemen meerdere vakjes in beslag. Dit is dan weer meer te vergelijken met Resident Evil dan Silent Hill 2.
Mind Place
Terugkomend op de Mind Place. Deze is met één druk op de controller te bereiken en naast een bewijsbord met meerdere cases, kun je hier de map terugvinden, vijanden profileren waarbij je cutscenes te zien krijgt die dieper ingaan op een vijandelijk personage, en luisteren naar de soundtrack van de game op de radio.
Bovendien kun je hier je wapens upgraden, want Saga ontgrendelt gaandeweg nieuwe soorten wapens, zoals een pistool, shotgun, rifle etc. Elk wapen bevat op zijn beurt drie soorten upgrades die meestal bestaan uit meer munitie, sneller herladen en meer schade aanrichten. Naast wapenupgrades draagt Saga een Charm Bracelet waaraan je via de inventory tot drie charms kunt activeren die elk hun eigen kracht hebben. Zo verhoogt de FBC Charm de schade aan vijanden die je nog niet ontdekt hebben, terwijl andere Charms je zaklamp een extra keer laten opladen of je health doen verhogen.
Meer collectibles
Als laatste kun je in de Mind Place op de tv verzamelde collectibles in de vorm van Koskela Brothers-reclames terugbekijken, evenals verzamelde Manuscript Pages terugvinden. Andere soorten collectibles die je in de game kunt vinden zijn Deer Head’s, Alex Casey Lunchboxes en Cult Stashes. Lunchboxen kun je meteen openen en bevatten een Manuscript Page, die je kunt gebruiken om wapens in de Mind Place te upgraden.
Cult Stashes zijn vergrendeld en elke Cult Stash moet op een andere manier worden geopend. Soms door de combinatie van drie tekens te draaien, andere keren door een sleutel te vinden of door op knoppen te drukken in dezelfde volgorde waarin ze oplichten. Cult Stashes bevatten diverse items zoals munitie, hand flares en healthpakketjes.
Writer’s Room
Waar Saga haar Mind Place heeft, kun je als Alan Wake met één druk op de controller de Writer’s Room bereiken. Dit is een duistere zolderkamer waar je in plaats van een bewijsbord een plotbord kunt zien. Als schrijver kan Alan Wake namelijk het verhaal op dit plotbord herschrijven, waarna de omgeving om hem heen verandert. Je kunt het verhaal niet altijd direct herschrijven. Soms moet je hiervoor Echo’s vinden. Dit zijn fragmenten die beginnen af te spelen door op de juiste plek van twee stippen te staan. Een plotelement kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een vergrendeld hek wordt geopend. Als je meerdere plotelementen hebt, is het soms even puzzelen om het juiste plotelement te vinden. Het is een erg tof nieuw gameplay-element dat goed past bij het verhaal van Alan Wake.
“Het is een erg tof nieuw gameplay-element dat goed past bij het verhaal van Alan Wake”
Naast het plotbord kan Alan Wake in de Writer’s Room ook upgrades uitvoeren genaamd Words of Power. Dit zijn symbolen die je in de Dark Place vindt, waarmee je niet alleen Alan’s health en wapens kunt upgraden, maar ook meer schade kunt aanrichten, loot op de map gemarkeerd wordt en je items langer kunt gebruiken.
Interactieve film
Het verhaal van Alan Wake 2 wordt op filmische wijze verteld en voelt alsof je in een film speelt. Niet alleen de motion capture van de acteurs die de personages vertolken, maar ook de omgevingen zien er zeer realistisch uit. Het is naar mijn mening een van de mooiste games van deze generatie en het is een indrukwekkende prestatie wat Remedy heeft neergezet met de ontwikkeling van deze game die deels aanvoelt als een interactieve film.
Dit komt omdat je op bepaalde momenten ook scènes uit een tv-show te zien krijgt met echte acteurs zonder motion-capture. Zelfs Game Director Sam Lake speelt de rol van een detective in Alan Wake 2. Daarnaast zit er een stukje Noorse mythologie in het verhaal en komt er een Finse heavy metal band voorbij die een onvergetelijke musical aflevert! Het klinkt misschien een beetje gek wat ik opsom, maar als je echt wilt weten wat er allemaal gebeurt in Alan Wake 2 dan raad ik je zeker aan de game te gaan spelen.
Wist je dat Remedy Entertainment zijn eigen universum heeft? Als je zowel Alan Wake als Control hebt gespeeld, weet je inmiddels dat deze games met elkaar verbonden zijn in het Remedy Connected Universe. Personages uit Control verschijnen in zowel de hoofdgame van Alan Wake 2 als in beide DLC’s. Hoewel Quantum Break geen deel uitmaakt van dit universum, lijkt het personage Tim Breaker dat je later in de game tegenkomt erg op hoofdpersonage Jack Joyce. Bovendien wordt dit personage wederom vertolkt door acteur Shawn Ashmore. De reden waarom Quantum Break geen deel uitmaakt van dit universum heeft te maken met dat Microsoft de rechten over die game bezit.
Stoute serveerster in Night Springs DLC
De eerste DLC genaamd Night Springs verscheen in juni 2024. Dankzij de Deluxe Edition is het nu ook mogelijk om de eerste DLC te starten via een tv-scherm in de game. De DLC bestaat uit drie episodes die ieder zo’n drie kwartier duren. In de eerste episode speel je als de serveerster Rose Marigold in de Nite’s Diner in Bright Falls. Dit is natuurlijk de welbekende Oh Deer Diner uit de hoofdgame, maar wist je dat deze ook in de eerste Alan Wake-game zat, waar het Bright’s Diner heette?
De serveerster is een grote fan van Alan Wake, maar het verhaal neemt een gekke wending als je schrijver Alan Wake plotseling moet ‘bevrijden’. Ze pakt een shotgun en hunting rifle uit de opslagkamer van de diner en wordt toegejuicht door haar klanten als ze het bos in rent om vijanden neer te knallen. Wel moet gezegd worden dat de shotgun veel beter schiet en sneller herlaadt dan de rifle. Wat volgt zijn telkens hordes vijanden die je moet neerknallen, waarna je het pad moet vervolgen. Het is een grappig verhaal dat een beetje aanvoelt als een parodie op de hoofdgame.
Jesse bezoekt Coffee World
In de tweede episode speel je als Jesse Faden uit Control. Het is een duisterdere episode waarin je in het donker door het verlaten pretpark Coffee World uit de hoofdgame loopt. Ook beschik je hier over de klassieke Alan Wake items: een revolver en zaklamp waarmee je schaduwen moet neerknallen. Deze revolver schiet veel beter en sneller dan de wapens in episode 1. Het verhaal gaat over ‘duistere’ koffie die mensen doet veranderen na het drinken ervan. Maar wat gebeurt er als je de koffie zelf moet drinken? Deze episode bevat wat meer puzzelelementen. Zo moet je aanwijzingen vinden om een wachtwoord te achterhalen en is het een beetje puzzelen om een deur te openen. Het is een spannende episode die meer in de wereld van Alan Wake past dan episode 1.
Quantum Break?
Maar dan is er nog de derde episode, waarin je speelt als niemand minder dan acteur Shawn Ashmore. Hij bevindt zich op een green screen set en spreekt met regisseur Sam (ook vertolkt door Game Director Sam Lake). Shaun speelt een personage in een game en belandt na de opnames in een multiverse, waarin hij telkens van dimensie naar dimensie afreist.
Een van de locaties die je bezoekt is het Oceanview Hotel. Dit gebied is zwart-wit gekleurd en net als in de hoofdgame een klein beetje puzzelen, omdat je door bepaalde deuren moet lopen om een energy node te vinden om uiteindelijk weer naar het volgende gebied te reizen. Vervolgens beland je in een comic book, waarna je in een retro level terechtkomt waarin je in 8-bit 2D vijanden neerknalt. Als laatste beland je aan de rand van de multiverse, maar na het voltooien van dit gebied eindigt de DLC heel raar en abrupt, wat het meest waardeloze einde is dat ik ooit heb gezien!
Op onderzoek in The Lake House DLC
Als je dacht dat de tweede episode van de Night Springs DLC al duister was, dan is de tweede DLC nog duisterder. Hierin speel je als FBC-agente Kiran Estevez, die ook in de hoofdgame voorkomt. Ze gaat op onderzoek uit in The Lake House bij Cauldron Lake, bekend als Research Facility WA-03. Bij aankomst merk je dat er iets niet juist is aan de locatie. Je pakt steeds de lift naar een verdieping lager, maar overal lopen Taken en Painted entiteiten rond in de ondergrondse verdiepingen. Hier komt het survivalgedeelte van Alan Wake 2 weer aan te pas. En er is zelfs een verborgen gebied in de DLC. Deze betreed je door drie keer aan een koord te trekken, waarvoor je ook een achievement/trophy krijgt. Soms is het een beetje puzzelen wat je moet doen, maar de overall experience van deze DLC is erg tof.
Net te lang
Zijn er dan geen minpunten aan Alan Wake 2? Aan de ene kant voelt 19 uur gameplay voor het verhaal best lang aan, terwijl het origineel in 11 uur kon worden voltooid. Het is een beetje als de Silent Hill 2-remake vergeleken met dat origineel, waarbij de remake twee keer zo lang is als het origineel, maar ook locaties bevat die overbodig waren geweest, waardoor het verhaal ook korter verteld had kunnen worden. Verder bevatten zowel de hoofdgame als de DLC’s een paar kleine glitches, zoals voorwerpen die door elkaar heen gaan, maar dat stelt verder weinig voor. Al met al heeft Remedy met Alan Wake 2 een dijk van een game afgeleverd, wat hun beste game tot op heden is.
Review gespeeld op: Xbox Series X en PlayStation 5
Bestel Alan Wake II: Deluxe Edition bij Bol.com
Conclusie
Alan Wake 2
De Alan Wake II: Deluxe Edition weet naast een sterke survival-horrorgame met actie-elementen een compleet pakket te bieden aan zowel nieuwkomers als fans van de franchise. Naast de volledige game krijg je ook twee DLC’s die het verhaal van het Remedy Connected Universe verder uitbreiden, evenals outfits voor beide personages. De hoofdgame bevat twee spannende verhaallijnen van twee goed uitgewerkte personages in een wereld die aanvoelt alsof je in een film speelt. De motion-capture, omgevingen en algehele look van de game zien er grafisch erg goed uit. De gameplay is actievoller dan in het origineel, maar gaat ook gepaard met horrormomenten. De Mind place en het plotbord zijn toffe nieuwe gameplay-elementen, alleen vallen de Nursery Rhyme-puzzels misschien niet bij iedereen in de smaak, evenals sommige episodes van de Night Springs DLC. Omdat Alan Wake 2 boordevol content zit, kan het verhaal net iets te lang aanvoelen. Neem dus vooral de tijd bij het spelen van deze game, zodat je – net als schrijver Alan Wake – telkens een bladzijde omslaat en het plot zich stukje bij beetje ontvouwt. Wij kijken in ieder geval al uit naar Control 2 en toekomstige Alan Wake-games.
VOORDELEN
- Spannende verhaallijnen
- Goed uitgewerkte personages
- Actievollere gameplay gepaard met horror
- Toffe nieuwe gameplay-elementen
- Grafisch één van de mooiste games van deze generatie
NADELEN
- Puzzels zijn niet iedereen zijn smaak
- Night Springs DLC is niet iedereen zijn smaak
- Het hoofdverhaal kan net iets te lang aanvoelen
Reacties