South Park is een van de bekendste animatieseries. Een aantal jaar geleden verschenen twee South Park-games van Ubisoft die goed in de smaak vielen bij de fans. Onlangs verscheen de nieuwste South Park-game genaamd South Park Snow Day. Ditmaal niet uitgegeven door Ubisoft, maar door THQ Nordic. Weet deze game de fans wederom te vermaken?
Als grote South Park-fan heb ik alle afleveringen van de serie gezien. Ik heb thuis zelfs nog de DVD-boxen van de eerste 23 seizoenen liggen. Ik heb me ook prima vermaakt met de Paramount Plus specials. Als fan keek ik daarom uit naar deze nieuwe game.
Sneeuwstorm
South Park Snow Day speelt zich af op een sneeuwachtige dag. Doordat een sneeuwstorm over South Park heeft geraasd, is de school gesloten en houden onze vrienden Cartman, Kyle, Kenny en Stan samen met hun maten een sneeuwballengevecht. Jij mag meedoen, want net als in de Ubisoft-games speel je als The New Kid. In Dungeons & Dragons-achtige stijl loop je naar Kupa Keep, oftewel Cartman’s achtertuin, waar je in vijf chapters van ongeveer 45 minuten een sneeuwballengevecht houdt.
South Park Snow Day is een korte game en kan in vijf uur tijd worden uitgespeeld. Dat is niet erg voor een game die op release niet meer dan 30 euro kostte. Daarom beschouw ik de game als extraatje en niet als volwaardige game, want de gameplay is namelijk niet heel best.
De stap naar…3D
Te beginnen met de spelwereld. South Park staat natuurlijk bekend om de 2D-animatie en de manier waarop de personages in de serie lopen. Deze stijl wordt papier/karton knipsel stop-motion animatie genoemd. Dit is waar de fans van houden en deze stijl is ook toegepast in South Park-games van Ubisoft. Echter hebben de makers voor deze game gekozen voor de stap naar… 3D.
Alhoewel de South Park intro al sinds seizoen 17 in 3D is, hebben de makers de stijl van de afleveringen nooit veranderd. In het begin is het even wennen om de bekende personages in South Park Snow Day in 3D te zien. Mr. Hankey ziet er bijvoorbeeld niet bepaald mooier uit in 3D, ook al ziet poep er nooit goed uit! Het rondlopen in de spelwereld voelt eerder aan alsof je een Funko Pop achtige figure bent, dan een daadwerkelijk gamepersonage. Enfin, na een uur spelen was ik gewend aan de stijl en nam ik het maar voor lief.
Uitrusting en perks
Voordat je in South Park Snow Day een chapter begint, kun je in Kupa Keep bij Tolkien je uitrusting kiezen en perks upgraden. Zo kun je kiezen uit twee van de zes wapens en twee van de acht powers. De wapens bestaan onder andere uit een dolk, bijl, zwaard en schild, en een toverstok. Als powers kun je onder andere kiezen uit een dronebom, schild en sneeuw turret. Maar er zijn ook gekke powers, zoals fart escape, waarmee je zo’n harde scheet laat dat je wegvliegt van vijanden. En bullrush, waarmee je een scheet laat en met volle kracht op een vijand afvliegt.
Je perks zijn te upgraden met Dark Matter. Dit is een middel die je soms van Mr. Hankey krijgt, maar kan ook gevonden worden in de sneeuw of in paarsgekleurde schatkisten. De perks bestaan uit meer schade aanrichten, meer health krijgen of sneller lopen, rennen of ontwijken.
Verder kun je in Kupa Keep bij Tweek nieuwe outfits kopen met Platinum Points. Deze ontvang je door bepaalde challenges tijdens een chapter te voltooien. Bijvoorbeeld door een bepaalde soort vijand te verslaan met een specifieke kracht. Daarnaast verzamel je toilet paper, maar daarover later meer.
Chaos zonder save files
Er is niets mis met de powers op zich, maar wel met de uitvoering ervan. De combat is bijvoorbeeld regelmatig chaotisch. Je speelt de game met nog drie AI-teamgenoten en vecht in elk gebied tegen een flink aantal vijanden. Doordat iedereen met elkaar in gevecht is, vindt er veel actie plaats op het scherm. Er vallen bijvoorbeeld constant bommen die je moet ontwijken. Soms gebeurt er zo veel dat je geen zicht meer hebt. Het roteren van de camera helpt dan niet, waardoor je weg moet lopen uit de combat, of moet wachten tot een aantal vijanden verslagen zijn en je weer beeld hebt.
Zo speelt in elke chapter na enige tijd een ouder kind mee in het vijandelijke team, een sixth grader. Deze rennen snel op je af en zijn lastiger te verslaan. Als ze je eenmaal in hun greep hebben, moet je ontsnappen via een quick time event door de X-knop van de Xbox-controller in te rammen. Maar als je weer vrij bent en geen beeld hebt, dan spreekt het voor zich dat je opnieuw wordt verslagen, waardoor je moet wachten tot een van je AI-teamgenoten je weer revived.
De chaotische combat is niet het enige kritiekpunt. South Park Snow Day saved namelijk niet per voltooide activiteit. Zo was ik erg pissed nadat ik vlak voor het einde van chapter 3 werd verslagen en het hele hoofdstuk opnieuw moest spelen. Een uur gameplay voor niets geweest! Dit terwijl mijn AI-teamgenoten nog in leven waren en mij hadden kunnen reviven. South Park Snow Day kan daarentegen ook met vier spelers in online co-op worden gespeeld. Misschien dat dit de game leuker maakt, omdat je dan niet afhankelijk bent van de AI en je vrienden je wel reviven.
“De chaotische combat is niet het enige kritiekpunt.“
Toiletpapier voor upgrades
Aan het begin van een chapter kun je kiezen uit een van de drie upgrades die je worden aangeboden, maar als je te lang wacht, wordt er een kaart voor je gekozen. Met deze upgrades kun je extra schade aan vijanden toebrengen. Je kunt de kaarten ook reshuffelen voor 75 toilets papers. In elke chapter verzamel je namelijk toiletpapier als referentie naar de COVID-periode. Nadat je een gebied hebt voltooid, kom je Jimmy tegen die je een upgrade laat kiezen. Je kunt dan opnieuw kiezen uit één van de drie kaarten of deze reshuffelen. Op een later moment kom je ook een van de gothics tegen die je een upgrade laat kiezen.
Naast de upgrades kies je aan het begin van een chapter ook een Bullshit-kaart. Dit is een tijdelijke aanval die je maar een paar keer per chapter kunt gebruiken. Bullshit-kaarten bestaan onder andere uit laserogen, heel groot of onzichtbaar worden, of meteorieten die vanuit de lucht op vijanden landen. Het vijandelijke team gebruikt in elke chapter ook een paar keer de Bullshit-kaart. Ze hebben nog een paar andere soorten kaarten tot hun beschikking. Eén daarvan zorgt ervoor dat je melee wapens niet meer werken of dat vijanden helende bubbelschilden hebben.
Veel activiteiten
Elke chapter bestaat uit meerdere gebieden en in elk gebied moet je een activiteit voltooien. Wel moet gezegd worden dat South Park Snow Day veel variatie in activiteiten heeft. Zo moet je op zoek gaan naar sleutels en benzine, waves aan vijanden overleven als een soort horde mode en items afleveren bij Jimbo en Ned terwijl je wordt aangevallen door vijanden als een soort capture the flag. Verder moet je over daken van gebouwen klimmen door jezelf af te vuren met een katapult, vuurpotten aansteken door jezelf eerst in brand te steken, en ontsnappen aan een bulldozer met vlammenwerpers. Dit zijn slechts enkele van de diverse activiteiten per chapter.
Helaas worden de gevechten na een tijdje juist saai en eentonig. Naast de twee powers die je activeert met de bumperknoppen en de Bullshit-kaart die je activeert met de Y-knop van de Xbox-controller, dien je vijanden simpelweg te slaan met je wapen. Dit doe je door de X-knop of de RT-knop op de Xbox-controller achter elkaar in te drukken. Door beide triggers ingedrukt te houden, kun je eindeloos een vlammenwerper gebruiken, maar daar blijft het dan ook bij. Je kunt geen gekke combo’s of andere soorten aanvallen uitvoeren door bijvoorbeeld de X- of RT-knop langer ingedrukt te houden.
Gekke boss fights/leuke referenties
Elke chapter eindigt met een boss fight die ook varieert. De boss is telkens een van de vier hoofdpersonages. Zo moet je bij Stan als eindbaas kanonnen op zijn fort afvuren om bij hem te komen. Vervolgens dien je kanonnen af te vuren op zijn schilden terwijl je wordt beschoten en in brand vliegt. Je moet dan jezelf blussen door in een sneeuwmuur te lopen. De sneeuwmuren zijn ook handig om je in te verstoppen, omdat vijanden je daar niet kunnen aanvallen.
Een andere boss is Princess Kenny. Dit is Kenny’s alter-ego die we in seizoen 17 zagen! Cartman heeft ook weer zijn Grand Wizard King-outfit aangetrokken voor deze game, net als in seizoen 17 en de vorige twee games. De laatste boss fight is een oude bekende, maar daarover geen spoilers. Het is leuk om te zien dat de makers dit hebben teruggebracht in de game, net als een aantal andere referenties naar de serie. Dit verzacht de pijn van de combat en is eigenlijk de reden waarom ik South Park Snow Day alsnog heb uitgespeeld. Zo vermeldt Cartman kort dat hij niet van ziplinen houdt, net als in S16E06, en worden de tweets van Mr. Hankey genoemd die ervoor zorgden dat hij werd gecanceld in S22E03. Verder zien we Terrance en Phillip op een groot scherm, moet je Chinpokomon verzamelen in een activiteit, zoals in S03E11, en loop je door de straat waar City Wok is gevestigd.
Review gespeeld op: Xbox Series X
Bestel South Park: Snow Day! bij Bol.com
Conclusie
South Park: Snow Day!
South Park Snow Day is een korte game, maar kan het beste gezien worden als een extraatje en niet als volwaardige game. De 3D-stijl is niet op elk moment even mooi en is in het begin even wennen. Jammer genoeg bevat South Park Snow Day chaotische combat en gebeurt er soms zo veel, waardoor je geen zicht meer hebt. Dat de game niet per voltooide activiteit saved is ook een groot gemis. Ondanks de chaotische combat voelen de gevechten na een tijdje juist saai en eentonig aan. Zo dien je vijanden simpelweg te slaan met je wapen en zijn er geen gekke combo’s of andere soorten aanvallen uit te voeren. Als je South park Snow Day een kans wilt geven dan kun je de game het beste met drie maten in online co-op spelen. Alhoewel de game op release niet meer dan 30 euro kostte, kun je deze het beste uit de budgetbak halen wanneer deze 15 euro is. Want de game kent gelukkig wel veel variatie in activiteiten en boss fights. Ook zitten er een paar leuke referenties in zoals de toilet paper, Princess Kenny en Chinpokomon.
VOORDELEN
- Online co-op voor vier spelers
- Veel variatie in activiteiten en boss fights
- Bevat een paar leuke referenties
NADELEN
- Geen volwaardige, maar korte game
- 3D-stijl is even wennen en valt niet bij iedereen in de smaak
- Combat is regelmatig chaotisch
- De game saved niet per voltooide activiteit
- Gevechten worden na een tijdje saai en eentonig
Reacties