The Last of Us is een van de meest besproken franchises van dit decennium. The Last of Us won de prijs voor Game of the Year in 2013. Ondanks de controverse over het verhaal van The Last of Us Part II werd ook die game uitgeroepen tot GOTY. Onlangs bracht Naughty Dog The Last of Us Part II Remastered uit voor PS5, een remaster van de PS4-game uit 2020. Toen de remaster in november werd aangekondigd, zeiden veel mensen dat de franchise nu meer remakes en remasters heeft. Daar hebben ze geen ongelijk in. Als nieuwkomer in de franchise besloot ik onlangs The Last of Us Part 1 Remake en Part 2 Remastered uit te spelen op PS5. Maar is de remaster ook weggelegd voor spelers die The Last of Us Part II al hebben (uit)gespeeld?
Toen The Last of Us in 2013 uitkwam, had ik het beginstuk op PS3 gespeeld, maar verder dan het eerste uur had ik nooit gespeeld. Sinds begin vorig jaar ben ik eindelijk in het bezit van een PS5. En na de aankondiging van The Last of Us Part II Remastered in november besloot ik deze veelgeprezen franchise te gaan spelen.
Half december begon ik met The Last of Us Part 1 Remake. Die in september 2022 werd uitgebracht voor PS5. Deze remake is volledig opnieuw ontworpen en is grafisch vergelijkbaar met de kwaliteit van The Last of Us Part II Remastered. Na het uitspelen besloot ik de HBO Max-serie van The Last of Us te kijken, die het verhaal van de eerste game vertelt. Twee weken geleden begon ik aan The Last of Us Part II Remastered en inmiddels heb ik deze uitgespeeld.
Nieuwe modus
Deze remaster bevat een nieuwe modus genaamd No return. Dit is een roguelike-survivalmodus waarin je vijanden uit het verhaal op bekende locaties in waves moet verslaan. Locaties in de No Return-modus bestaan onder andere uit een benzinestation, supermarkt, het tv-station, houthakkerskamp, vakantieresort, ziekenhuis, de stad Jackson en het scheepswrak. Na het voltooien van vijf levels vindt een eindgevecht plaats, waarin je de Bloater uit de arcade in Seattle moet verslaan. Na drie waves keer je terug naar de schuilplaats. Daar kun je je personage en wapens upgraden met de supplementen en onderdelen die je tijdens de waves hebt gevonden. Je kunt hier ook nieuwe wapens kopen. Maar als je tijdens een wave doodgaat, moet je opnieuw beginnen en beschik je niet meer over je nieuwe wapens en upgrades.
Andere extraatjes
The Last of Us Part II bevat naast de No Return-modus nog wat extraatjes in het menu. Zo kun je vrij gitaarspelen als Ellie, Joel of als de componist van de soundtrack: Gustavo Santaolalla, zijn er skins te ontgrendelen, kun je filters toepassen met verdiende in-game punten en je kunt zelfs cheats toepassen.
Daarnaast bevat The Last of Us Part II Remastered een making of, waarin je drie verwijderde levels kunt spelen met commentaar van de ontwikkelaars. De drie levels duren bij elkaar zo’n 40 minuten. En uiteraard maakt de remaster gebruik van de haptic feedback en adaptive triggers van de DualSense-controller, evenals speech to vibrations, zodat je de stemtrillingen tijdens cutscenes in de controller kunt voelen, net zoals in de The Last of Us Part 1 Remake. Verder kun je via het menu een behind the scenes-video bekijken, een podcast over de game beluisteren en is het mogelijk om confrontaties met vijanden opnieuw te spelen en alle cutscenes afzonderlijk te bekijken.
En dat allemaal voor een tientje. Wie The Last of Us Part II voor PS4 digitaal of op disc bezit, kan voor 10 euro upgraden naar de Remastered-versie. Als je de game nog niet hebt en meer extra’s wilt, dan is er een limited edition beschikbaar genaamd WLF Edition. Deze editie bevat de game op disc in een steelbook, 47 trading cards waaronder acht holografische kaarten, een WLF-patch en vier pins. De editie kost 109,99 euro en is alleen via de PlayStation-website verkrijgbaar.
Geen 4K 60fps voor de remaster
Net als The Last of Us Part 1 Remake kun je in The Last of Us Part II Remastered op elk moment via de instellingen van rendermodus switchen. In de Fidelity-modus draait de game in 4K met 30 frames per seconde. De Performance-modus laat de game draaien op 60 fps, maar rendert de game op 1440p met 4K upscale. Het verschil tussen 30 en 60 fps is tijdens de actiemomenten duidelijk merkbaar. Zo ziet de wereld van The Last of Us veel vloeiender uit op 60 fps dan 30 fps. Daarom speelde ik de game tijdens mijn speelsessie gespeeld in de Performance-modus.
Desalniettemin schakelde ik bij sommige cutscenes soms over naar de Fidelity-modus. De cutscenes zien er dan nog scherper uit en zijn vloeiend genoeg op 30 fps. Het is fijn dat je dit op elk moment naar eigen voorkeur kunt aanpassen. Hoewel Ghost of Tsushima op PS5 draait op 1800p met 60 fps, had Naughty Dog de kwaliteit misschien iets kunnen opschroeven, gezien The Last of Us Part II slechts één maand ouder is dan Ghost of Tsushima.
Zoals iedereen weet is Digital Foundry de partij die de grafische kwaliteit van games en remasters op verschillende platformen vergelijkt. Daarom is onderstaande video zeker het kijken waard om zelf te oordelen over de grafische verbeteringen die de remaster met zich meebrengt.
Fantastische game
The Last of Us Part II kwam een paar maanden voor de release van SideScroller.nl uit. Daarom hebben we de game nooit eerder gereviewd. Omdat er verder niets meer over de remaster te zeggen valt, wil ik het over het verhaal hebben, want wat is The Last of Us Part II toch een fantastische game!
Het verhaal begint een paar maanden na het einde van het eerste deel. Ellie en Joel zijn teruggekeerd naar Jackson, waar zijn broer Tommy woont. We maken al heel snel een time jump en zien dat Ellie vijf jaar ouder is geworden. Dan vindt er een gebeurtenis plaats, waardoor ze uit is op wraak….
Nieuwe groepen
Waar we in het eerste deel te maken hadden met de Fireflies in Boston, spelen in The Last of Us Part II twee groepen een grote rol. In de stad Seattle heeft een groep burgers genaamd Washington Liberation Front (WLF) het leger (FEDRA) verslagen en de macht overgenomen. De andere groep zijn de Seraphites. Dit is een religieuze groep die één leider volgt genaamd de Prophet. Het is meer een cult die zich heeft gedistantieerd van de apocalyptische bewoonde wereld waarin andere overlevingsgroepen ronddwalen. Tegen het einde van de game is er een rol weggelegd voor een derde groep, waarover geen spoilers
Nieuwe en grotere personages en locaties
Het verhaal is verdeeld in elf hoofdstukken, waarvan zes afspelen in Seattle. Deze duren het langst en daar speelt het hoofdverhaal van Ellie en het nieuw geintroduceerde personage Abby zich af. In de andere hoofdstukken speel je, net als in het eerste deel, flashbackscènes. Deze spelen zich een paar maanden tot vier jaar voor het verhaal van de game af. Op deze manier krijg je het verhaal mee wat Ellie en Abby hebben meegemaakt in de periode voor de tijdsprong.
The Last of Us Part II bevat aan het begin meer cutscenes dan gameplay. Maar als je eenmaal in downtown Seattle aankomt, begint de gameplay echt op gang te komen met gevechten die er nog bloederiger en actievoller uitzien dan in het eerste deel. Tussendoor wordt de gameplay afgewisseld met actievollere momenten, zoals we dat van de Uncharted-games gewend zijn. Zoals achtervolgingen waarbij je als bijrijder vijanden moet neerschieten, Clickers die achter je aan rennen, en ter paard langs vijanden in een brandend kamp moet zien te komen. Wel bevat de remaster enkele kleine bugs. Zo kon ik soms uit de map lopen, maar dat doet verder niet af aan de gameplay.
“Als er één ontwikkelaar is die locaties, personages en een meeslepend verhaal op een sterke manier kan uitwerken, dan is het Naughty Dog!”
De locaties zijn een stuk groter dan in het eerste deel. Wederom zijn deze erg goed vormgegeven en uniek te noemen. Van sneeuwstormen en storm op zee tot een American football stadion en een vervallen theater. Als er één ontwikkelaar is die locaties, personages en een meeslepend verhaal op een sterke manier kan uitwerken, dan is het Naughty Dog! Toen ik na 22 uur de eindcredits over mijn scherm zag rollen, moest ik even op adem komen van dit avontuur, maar tegelijkertijd had ik nog wat vraagtekens.
Controverse (spoilers!)
Niet iedereen is te spreken over het verhaal van The Last of Us Part II. Veel spelers vonden dat de game een onbevredigend einde heeft die de deur openzet naar een derde deel. Persoonlijk had ik ook liever een laatste scene gezien waarin Ellie weer terugkeert naar Jackson, waar Tommy woont. Tegen het einde van de game leefde ik mee met het verhaal van Abby en vond ik Ellie zelfs een irritant personage die met Abby in gevecht gaat. Gelukkig gingen beide personages hun eigen pad bewandelen en hoop ik Abby terug te zien in The Last of Us Part III.
Toegankelijke games
The Last of Us Part II is, net als de Uncharted-games en eigenlijk alle andere PlayStation exclusive-games van Sony Interactive Entertainment, een vrij toegankelijke game. Dit wil zeggen dat de game door een brede doelgroep gespeeld kan worden. Zelfs degenen die minder vaak games spelen, kunnen de game prima uitspelen. De controls zijn vrij eenvoudig en het menu waarin je je wapens, medkits en bommen selecteert, evenals het craften ervan, werkt vrij eenvoudig. In het menu kun je ook allerlei controls instellingen wijzigen zodat de gameplay voor jou fijner aanvoelt. Dit is een pluspunt die ik aan The Last of Us, maar eigenlijk aan alle SIE-games, moet geven.
Grounded en New Game Plus wederom aanwezig
Net als de oorspronkelijke versie uit 2020 bevat The Last of Us Part II Remastered een Grounded-modus. Dit is de hoogste moeilijkheidsgraad die de game nog realistischer maakt. Vijanden zijn in deze modus moeilijker te verslaan, craftingmaterialen zijn erg schaars, de afluistermodus ontbreekt en de HUD toont nog minder info op het scherm.
Na het uitspelen kun je de game opnieuw spelen in de New Game Plus-modus. Daarin beschik je over alle upgrades en wapens uit je oorspronkelijke speelsessie, zodat je die verdomde Clickers nog sneller kunt verslaan. Persoonlijk vind ik het leuk om deze modus uit te spelen voordat The Last of Us Part III uitkomt. Zo kan ik snel door het verhaal gaan als een soort recap en op zoek gaan naar alle collectibles. En ik voorspel dat The Last of Us Part III eind dit jaar wordt aangekondigd.
Review gespeeld op: PS5
Bestel The Last of Us Part II Remastered bij Bol.com
Conclusie
The Last of Us Part II Remastered
The Last of Us Part II Remastered voegt een No Return-modus toe die het spelen waard kan zijn voor roguelike-survival spelers. Hoewel de drie verwijderde levels wel interessant zijn om te spelen, duren ze in totaal maar 40 minuten. Als je de PS4-versie bezit kan deze upgrade voor een tientje je misschien een leuk avondje opleveren. Maar de remaster moet het vooral hebben van de opgepoetste graphics in 4K met 30 fps, of 1440p met 60 fps, evenals de functies voor de DualSense-controller. Niet iedereen is tevreden over het einde, maar de goed uitgewerkte locaties en actievolle momenten maken van The Last of Us Part II een goede game. En mocht je net als ik The Last of Us Part II niet eerder hebben gespeeld? Dan is de game het zeker waard. Om tot een conclusie te komen is het eindcijfer niet volledig gebaseerd op het verhaal van de game. Het gaat hier om een remaster en het cijfer is dan ook vooral gebaseerd op de kwaliteit en functies die de remaster biedt, gecombineerd met de gameplay en het verhaal van de game. Als het puur om de oorspronkelijke game ging, was het cijfer hoger geweest.
VOORDELEN
- Grafisch oogt de game erg mooi in 4K 30fps...
- Speelbare verwijderde levels met commentaar van de ontwikkelaars
- Deze remaster kost slechts een tientje voor bezitters van de PS4-versie
- Bloederigere en actievollere gevechten
- Goed vormgegeven en unieke locaties
- Vrij toegankelijke game geschikt voor een grote groep spelers
NADELEN
- ...maar op 60 fps niet hoger dan 1440p
- Enkele kleine bugs in de spelwereld
- Redelijk einde, maar met vraagtekens
Reacties