Split Fiction is de nieuwste game van Hazelight Studios. De studio van Josef Fares die we allemaal kennen van zijn indrukwekkende performances bij The Game Awards en de games Brothers: A Tale of Two Sons, A Way Out en de GOTY van 2021: It Takes Two. Split Fiction is wederom een co-op-only game, maar komt nog beter uit de verf dan eerdere games van Fares. Onze eigen Feres en Beast gingen met de game aan de slag en na het uitspelen stellen ze nu de vraag: is dit de beste co-op game ooit?
Het verhaal van Split Fiction gaat over Mio en Zoe. Twee personages die worden uitgenodigd door het bedrijf Rader. Ze denken een deal te scoren, maar Rader blijkt een technologisch bedrijf te zijn dat een soort Animus like Assassin’s Creed-machine heeft ontwikkeld waar schrijvers in hun eigen creatieve verhalen kunnen duiken. Door een ongeluk komen ze in elkaars verhalen terecht, waardoor hun verhaallijnen elkaar kruisen. Waar de ene speler speelt als Mio die een sci-fi boek heeft geschreven, speelt de andere speler als Zoe die een fantasy verhaallijn heeft gecreëerd. Ze moeten samenwerken om weer uit hun verhalen te komen, terwijl ze de diepere betekenis ontdekken van wat Rader van plan is.

Genoeg gameplay variatie
Feres: Een nieuwe game van mijn naamgenoot! Split Fiction werd nog maar 3 maanden geleden aangekondigd, maar het voelde aan alsof ik een eeuwigheid op de game moest wachten. Hoe kijk jij naar de release van deze game, Beast?
Beastofdestruct: Inmiddels zijn wij echte Josef Fares-fans. Games die ijzersterk in elkaar zitten, een intrigerend verhaal hebben en genoeg gameplayvariatie bieden waardoor je altijd uitkijkt naar wat komen gaat. Een ware opvolger van ‘It Takes Two,’ en laat wederom zien hoe leuk couch co-op kan zijn. De intro duurt niet te lang, introduceert de personages goed en gooit beide spelers meteen flink wat variatie voor de voeten.
Geen vast genre
Feres: Ja, Split Fiction heeft een erg goede afwisseling in gameplay mechanics. Je kunt geen genre op de game plakken. Het is ook een erg mooie en kleurrijke game, wat vooral duidelijk werd met mijn Philips Hue Play-lichtbalken naast mijn Ambilight TV. Split Fiction begint met platformen, later volgen 2D- en top down-levels, maar ook schieten, racen en twin stick shooter-elementen komen aan bod. De afwisseling in gameplay en genres zorgt ervoor dat Split Fiction geen moment verveelt. De game bestaat uit 8 hoofdstukken met ieder zo’n 7 tot 12 levels, die elk ongeveer 10 minuten duren. Dit is ideaal om korte speelsessies met een vriend in te plannen, maar je kunt de game uiteraard ook samen in één ruk uitspelen, waardoor je er 12 tot 14 uur mee zoet bent. Daarmee is de game net zo lang als It Takes Two en dit is eigenlijk de ideale duur voor een co-op game boordevol diverse levels.
“De afwisseling in gameplay en genres zorgt ervoor dat Split Fiction geen moment verveelt”
In de acht hoofdstukken worden werelden steeds om en om afgewisseld. Zo kom je in evenveel sci-fi- als fantasy werelden terecht, en het mooie daaraan is dat elk personage in elke wereld andere taken heeft. Zo moet bijvoorbeeld de één zich van object naar object verplaatsen over geëlektrificeerd water, terwijl de afstanden te groot zijn. Maar de ander kan de afstand tussen objecten juist aanpassen. Hierdoor is het onmogelijk om in je eentje het einde van een level te bereiken. Tegelijkertijd zorgt dit voor replay value, zodat je bij de tweede speelsessie als het andere personage kunt spelen en weer andere acties moet uitvoeren. Samenwerken staat dus echt centraal in Split Fiction.
Elk hoofdstuk eindigt met een traditionele boss fight en ook deze zijn zeer gevarieerd, waarbij sommige nog best uitdagend zijn. Split Fiction bevat ook 12 zijmissies genaamd Side Story die je in de werelden kunt ontdekken. Hierover dan ook geen spoilers. Split Fiction is een verslavende platformer en doordat het zo verslavend is, zal het me niet verbazen als de game eind dit jaar meerdere prijzen wint bij The Game Awards. Waar de platformer Astro Bot vorig jaar de prijs voor Game of The Year won en It Takes Two in 2021, kan Split Fiction zomaar de prijs voor Best Game Direction en Best Art Direction in de wacht slepen, en dat in een jaar waarin de concurrentie groot is met titels zoals GTA VI, Ghost of Yotei, Monster Hunter Wilds en Kingdom Come: Deliverance II.
Friend’s Pass en Steam Deck
Beastofdestruct: Split Fiction is een coöperatieve game dat je samen met een vriend beleeft. Je kunt de game niet alleen spelen. De game is volledig gericht op teamwork en gedeelde verhalen. Je moet het dus echt met zijn tweëen doen. Dat kan samen op de bank, maar gelukkig biedt Split Fiction ook de Friend’s Pass functionaliteit, waarbij de eigenaar van het spel een vriend kan uitnodigen om gratis online mee te spelen. Die vriend hoeft alleen maar de gratis Friend’s Pass-versie van de game te downloaden, een demo met gesloten toegang tot het volledige spel. Wanneer je die vriend uitnodigt via de online multiplayer, kan hij met je meespelen alsof hij de volledige game heeft. Een ijzersterke oplossing die de kern van Split Fiction, samenwerken en samen op avontuur gaan, versterkt.
Split Fiction ondersteunt bovendien crossplay, waardoor je met vrienden op verschillende platformen kunt spelen, ongeacht of ze op PC, PlayStation of Xbox zitten. Ik heb hier zelf ook gebruik van gemaakt. Zo heb ik de game samen op dezelfde console gespeeld, maar ook online via de Friend’s Pass versie op de Steam Deck. Split Fiction is geoptimaliseerd en geverifieerd voor de Steam Deck en draait ongelooflijk soepel. Je hebt ook geen extra applicaties nodig om samen te spelen. Je moet elkaar wel even toevoegen als vriend, maar dat kan gewoon in het spel zelf. Als je het spel op Steam hebt, dan kun je zelfs je voortgang synchroniseren tussen je PC en Steam Deck via Steam Cloud Save, wat de flexibiliteit en het gebruiksgemak alleen maar verder vergroot.
Easter Egg extravaganza
Feres: Wat opvalt zijn de vele easter eggs die Josef Fares in zijn game heeft gestopt. Zo voerden we aan het begin een leap of faith uit net als in Assassin’s Creed, moesten we rollende tonnen ontwijken net als in Donkey Kong, deed het boomwezen die ik speelde denken aan Groot uit het MCU, en de sergeant in een militaire helikoptermissie deed denken aan sergeant Johnson uit de Halo-games. Ook zaten we bij een kampvuur net als in Dark Souls, speelden we een Metroidvania achtig 2D-level, reden we op futuristische motoren zoals in Tron en kwamen we in een candy world terecht zoals in de film Wreck-It Ralph. Veel werelden deden ons ook denken aan futuristische franchises zoals Cyberpunk, Blade Runner en Star Wars. En er zijn ongetwijfeld nog meer easter eggs aanwezig die we nog niet hebben ontdekt.
Beastofdestruct: De game voelt daarmee als een ode aan de game-industrie, maar ook aan de vorige games van Josef Fares. We zagen reclameborden van It Takes Two, waarin It Takes Two niet verwijst naar de vorige game van Hazelight Studios, maar naar een energy drink. Verder reisden we door een landschap met reuzen, net als in Brothers: A Tale of Two Sons, en kwamen we in een gevangenis terecht die ons deed terugdenken aan onze tijd samen in A Way Out. Mocht je na Split Fiction meer van dit soort games willen spelen, check dan vooral ook deze games!
Aan de (snoep)tand voelen
Feres: Zijn er dan helemaal geen nadelen aan Split Fiction? Haast niet, behalve dat sommige levels soms iets te onoverzichtelijk zijn en we een paar glitches hebben ervaren. Hazelight Studios weet wat het kookt en als we hun prijzen van The Game Awards moeten vergelijken met een restaurant, dan zijn ze aardig op weg om die derde Michelinster te behalen!
Review gespeeld op: Xbox Series X
Bestel Split Fiction bij Bol.com
Conclusie
Split Fiction
Of Split Fiction de beste co-op game ooit is, zijn we het met elkaar eens: dat is het zeker! Alhoewel de games die we zojuist benoemden ook erg sterk zijn. Het lijkt erop dat Josef Fares een gat in de markt heeft gevonden en met Hazelight Studios alleen maar ijzersterke co-op ervaringen wil afleveren! Omdat Split Fiction zo gevarieerd is, is het bijna onmogelijk om de game in detail te beschrijven, je moet het echt zelf ervaren! Kortom, een ijzersterke game met gave gameplay en een mooi verhaal dat nooit te langdradig aanvoelt.
VOORDELEN
- Enorme variatie in gameplay
- Sterke co-op ervaring
- Kleurrijke game
- Replay value
- Friend’s Pass en crossplay
- Veel toffe easter eggs
NADELEN
- Sommige levels iets te onoverzichtelijk
- Enkele glitches
Reacties